intenționează să investească 500 de milioane de euro în proiectele tip Smart City din România. Compania chineză a semnat un acord de finanţare cu Asociaţia Română Pentru Smart City şi Mobilitate (ARSCM).
Acordul prevede investiţii în energie, living, mediu şi infrastructură, iar scopul principal îl reprezintă susţinerea proiectelor ARSCM pentru dezvoltarea comunităţilor creativ-inteligente din România, potrivit unui comunicat al ARSCM. Documentul are o perioadă de implementare de 10 ani, urmând ca primele proiecte să fie anunţate în perioada imediat următoare.
„Credem în potenţialul de dezvoltare al României şi avem toate resursele necesare pentru implementarea corectă şi coerentă a acestor proiecte. Acordul de finanţare reprezintă o mare oportunitate pentru dezvoltarea industriei Smart City în România. Aşa cum am promis, ţara noastră va fi un important Hub regional în zona industriilor conexe conceptului Smart City. În perioada imediat următoare, iniţiem primele runde de discuţii cu municipalităţile, companiile şi instituţiile interesate de accesarea fondurilor disponibile în vederea localizării proiectelor pe care le vom finanţa”, a declarat Eduard Dumitraşcu, preşedintele Asociaţiei pentru Smart City şi Mobilitate.
„În cadrul rundelor de discuţii şi negocieri purtate cu reprezentanţii autorităţilor, membrii delegaţiei şi-au exprimat deschiderea ca, alături de Asociaţia Română pentru Smart City şi Mobilitate, să evalueze oportunitatea unor investiţii în proiectele prioritare de anvergură din acest sector, ca autostrăzi sau tronsoane feroviare de mare viteză”, se precizează în comunicatul citat.
„Suntem extrem de încântaţi să fim în România. Credem că România are un mare potenţial de dezvoltare în sfera oraşelor inteligente. CNEEC va învesti prin ARSCM în anii următori 500 milioane euro în soluţii dedicate oraşelor inteligente. Acordul de investiţii încheiat cu Asociaţia Română Pentru Smart City şi Mobilitate este un pas important spre dezvoltarea unor proiecte cu impact major pentru energie, mediu şi infrastructură”, a declarat preşedintele Consiliului de Administraţie CNEEC, Zhang Yanfei.
După ce am urmărit evoluția proiectelor Smart City în România, ca rezultat al investiției de 500 de milioane de euro din partea Chinei, pot spune că acestea au reprezentat un pas crucial în modernizarea comunităţilor urbane. Colaborarea cu Asociaţia Română pentru Smart City şi Mobilitate a permis nu doar dezvoltarea infrastructurii și a rețelelor de energie, dar a și creat un mediu mai sustenabil și interconectat pentru cetățeni. Îmbunătățirea calității vieții prin tehnologie s-a dovedit a fi un catalizator pentru inovație și un model de urmat pentru alte orașe din regiune. Experiența aceasta ne amintește că investițiile bine direcționate nu doar transformă spațiul urban, ci și fortifică legăturile dintre partenerii economici în beneficiul generațiilor prezente și viitoare.