Ciocolata belgiană și whiskey-ul irlandez ar putea ieși de pe piața chineză

Producătorii de whiskey irlandez, ciocolată belgiană şi mărcile de cafea europene se îngrămădesc să respect noile reglementări privind importurile de alimente şi băuturi pe piaţa chineză, iar mulţi se tem că bunurile lor nu vor mai putea intra pe piaţa gigantului asiatic în condiţiile în care se apropie termenul limită de 1 ianuarie 2022, transmite Reuters.

În luna aprilie, Autoritatea vamală din China a publicat un nou set de reguli referitoare la siguranţa produselor alimentare, care stipulează că toate facilităţile de producţie, procesare şi stocare de alimente din străinătate trebuie să fie înregistrate până la finele anului pentru ca produsele lor să aibă acces pe piaţa chineză.

Însă procedurile detaliate care explică cum pot fi obţinute codurile de înregistrare cerute au fost publicate abia în octombrie, iar un site de Internet care permite companiilor să se înregistreze singure a devenit funcţional abia luna trecută.

„Ne îndreptăm spre perturbări majore după 1 ianuarie”, a declarat un diplomat de la Beijing al unei ţări europene care asistă producătorii de alimente cu noile proceduri.

Vezi si:  Suntem pe primul loc la reducerea exporturilor catre Rusia

Importurile de produse alimentare ale Chinei au crescut în ultimii ani pe fondul extinderii clasei mijlocii. Potrivit datelor publicate de Departamentul american al Agriculturii, în 2019 importurile de alimente ale Chinei s-au situat la 89 miliarde de dolari, ceea ce plasează China pe locul şase în topul celor mai mari producători mondiali de alimente.

De mai mulţi ani însă China încearcă să implementeze noi reguli care să reglementeze importurile de alimente, ceea ce a generat critici din partea exportatorilor. Autoritatea vamală chineză a oferit foarte puţine explicaţii cu privire la ultimele reguli, în special la întrebarea de ce toate alimentele, chiar şi cele considerate cu risc redus, cum este vinul, făina sau uleiul de măsline, trebuie să respecte ultimele cerinţe. Experţii susţin că noile reguli sunt parte dintr-un efort de a superviza mai bine cantităţile mari de alimente care ajung în porturile chineze şi de a plasa responsabilitatea pentru siguranţa alimentelor pe seama producătorilor mai degrabă decât a guvernului.

Vezi si:  Directorul Ford Romania isi doreste de la Guvern fapte nu vorbe

Pe parcusul acestui an, Uniunea Europeană a trimis patru scrisori către Autoritatea vamală chineză în care îi cere clarificări precum şi un răgaz de timp suplimentar pentru implementare, a dezvăluit Damien Plan, consilier pe agricultură în cadrul delegaţiei Uniunii Europene de la Beijing.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *