Volumul comerţului cu amănuntul în Uniunea Europeană a scăzut în noiembrie cu 2,4%, comparativ cu luna similară din 2021, în timp ce în zona euro declinul a fost de 2,8%, arată datele publicate vineri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).
În rândul statelor membre ale Uniunii Europene pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare creştere a volumului comerţului cu amănuntul în noiembrie, comparativ cu luna similară din 2021, s-a înregistrat în Letonia (10,7%), Slovenia 97,5%), Polonia (5,7%), Malta (5,5%), Bulgaria (4,7%) şi România (4,4%), cele mai semnificative scăderi fiind în Danemarca (minus 7,4%), Belgia (minus 6%) şi Germania (minus 5,7%).
În Uniunea Europeană, vânzările de alimente, băuturi şi tutun au înregistrat un declin de 4%, cele de produse non-alimentare au scăzut cu 2,2%, iar vânzările de combustibili auto au crescut cu 5,2%.
În noiembrie, comparativ cu luna precedentă, volumul comerţului cu amănuntul a crescut cu 0,8% în zona euro şi cu 0,9% în Uniunea Europeană, după ce în octombrie volumul comerţului cu amănuntul a scăzut cu 1,5% în zona euro şi cu 1,4% în Uniunea Europeană.
În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare creştere a volumului comerţului cu amănuntul în noiembrie, comparativ cu luna precedentă, s-a înregistrat în Spania (3,6%), Polonia (2,6%) şi Suedia (2,3%), iar cel mai semnificativ declin în Luxemburg (minus 2%), Franţa şi Croaţia (ambele cu minus 1%) şi Slovenia (minus 0,5%).
România a raportat o scădere de 0,1% în noiembrie, comparativ cu luna precedentă, după un avans de 0,5% în octombrie.
În UE, vânzările de produse non-alimentare au urcat cu 1,6%, cele de combustibili auto cu 0,8%, în timp ce au scăzut vânzările de alimente, băuturi şi tutun cu 0,6%.
Scăderea comerțului cu amănuntul în Uniunea Europeană reflectă un peisaj economic volatil și nevoia unei adaptabilități sporite din partea comercianților și consumatorilor. Deși anumite țări precum Letonia și Polonia au înregistrat creșteri semnificative, încrederea consumatorilor și variațiile prețurilor au jucat un rol crucial în tendințele generale din regiune. Personal, cred că aceasta este o oportunitate pentru cetățeni și afaceri de a se orienta spre obiceiuri de consum mai responsabile și de a investi în sustenabilitatea economică pe termen lung. În vremuri de incertitudine, este esențial să ne regândim strategiile de cumpărare și să căutăm soluții inovatoare care să sprijine comunitățile locale, contribuind astfel la redresarea economică.