Comisia Europeană a blocat formarea unui gigant al oțelului

Autorităţile antitrust din Uniunea Europeană au împiedicat fuziunea dintre producătorul german de oţel ThyssenKrupp AG şi indienii de la Tata Steel. Potrivit argumentației oficialilor europeni, tranzacţia ar fi dus la creșterea preţurilor şi la reducerea concurenţei pe piața internațională.
Dacă fuziunea ar fi mers mai departe, ar fi fost creat al doilea mare producător de oţel din Europa, după ArcelorMittal, susțin analiștii economici.
Reprezentanții Comisiei Europene au declarat că nu sunt adecvate concesiile oferite de cele două firme, iar importurile din terţe ţări nu vor putea compensa majorarea preţurilor rezultată în urma acestei tranzacții.
„Oţelul este crucial pentru multe lucruri pe care le utilizăm în viaţa noastră de zi cu zi, cum ar fi maşinile şi conservele. Milioane de europeni lucrează în aceste sectoare şi companiile depind de preţurile competitive ale oţelului pentru a vinde la nivel global. Această fuziune ar fi redus concurenţa şi ar fi majorat preţurile pentru diferite produse din oţel”, a declarat comisarul european pentru concurenţă, Margrethe Vestager.
Presa de specialitate consideră că decizia Comisiei Europene afectează o industrie în care sunt aproximativ 360.000 de angajaţi în Europa.
Thyssenkrupp anunţase încă de luna trecută că va renunţa la fuziunea cu Tata Steel, deoarece Comisia Europeană ar urma să blocheze tranzacţia.
Companiile nu au dorit să facă vreo concesie pentru a obţine acordul Executivului european pentru această tranzacţie, deoarece astfel s-ar fi redus planificatele reduceri de costuri. Analiştii avertizaseră că germanii și indienii ar putea fi nevoiți să vândă o parte din active pentru a obţine aprobarea autorităţilor de reglementare.
Tranzacţia ar fi dus la reduceri anuale de costuri de până la 600 de milioane de euro.

Vezi si:  Cele mai scăzute costuri pe piața de muncă, în România și Bulgaria

ThyssenKrupp este prezent şi în România prin cele cinci divizii ale sale, metalurgie, auto, ascensoare, bunuri industriale şi servicii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *