Comisia Europeană şi-a prezentat planul industrial pentru a spori competitivitatea industriei Europei cu zero emisii nete şi pentru a sprijini tranziţia rapidă către neutralitatea climatică, informează un comunicat de presă al executivului comunitar.
Planul urmăreşte să asigure un mediu mai favorabil pentru extinderea capacităţii UE de producţie a tehnologiilor şi produselor cu emisii nete egale cu zero, necesare pentru a îndeplini obiectivele ambiţioase ale Europei în materie de climă.
Planul este articulat în jurul a patru piloni: un mediu de reglementare previzibil şi simplificat, accelerarea accesului la finanţare, consolidarea competenţelor şi comerţul deschis pentru lanţuri de aprovizionare reziliente.
„Europa este hotărâtă să conducă revoluţia tehnologiilor curate. Pentru întreprinderile şi cetăţenii noştri, aceasta înseamnă să convertim competenţele în locuri de muncă de calitate şi inovarea în producţie de masă, prin intermediul unui cadru mai simplu şi mai rapid. Facilitarea accesului la finanţare va permite industriilor esenţiale ale tehnologiilor curate să se extindă rapid”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Primul pilon al planului se referă la simplificarea cadrului de reglementare. Comisia va propune un Act legislativ privind o industrie cu zero emisii nete, cu scopul de a identifica obiective pentru o capacitate industrială cu zero emisii nete şi de a oferi un cadru de reglementare adecvat pentru implementarea sa rapidă, asigurând un proces de autorizare simplificat şi accelerat, promovând proiecte strategice europene şi elaborând standarde pentru a sprijini extinderea tehnologiilor în cadrul pieţei unice.
Al doilea pilon al planului va accelera investiţiile şi finanţarea producţiei de tehnologii curate în Europa. Finanţarea publică, la care se adaugă progresele din ultima vreme înregistrate în ceea ce priveşte uniunea europeană a pieţelor de capital, poate debloca niveluri considerabile de finanţare privată, necesare pentru tranziţia verde. În cadrul politicii în domeniul concurenţei, Comisia urmăreşte să garanteze condiţii de concurenţă echitabile în cadrul pieţei unice, facilitând în acelaşi timp acordarea de către statele membre a ajutoarelor necesare pentru accelerarea tranziţiei verzi. În acest scop, pentru a accelera şi a simplifica acordarea de ajutoare, Comisia se va consulta cu statele membre cu privire la un cadru temporar de criză şi de tranziţie pentru ajutoarele de stat modificat şi va revizui Regulamentul general de exceptare pe categorii de ajutoare din perspectiva Pactului verde, majorând pragurile de notificare pentru sprijinirea investiţiilor verzi.