CONAF ii cere lui Ciolacu sa nu introduca alternativa in bani la tichetele de masa

Guvernul a publicat un set de masuri fiscale pentru a reduce deficitul bugetar, amplificat excesiv si nedorit in prima jumatate a anului. Confederatia Nationala pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) avertizeaza ca o serie de masuri pentru finantarea deficitului bugetar vor afecta in mod negativ bugetul de stat si vor incuraja economia subterana.

CONAF avertizeaza ca masura introducerii alternativei in bani la tichetele de masa nu este nici in avantajul statului, nici in avantajul angajatorilor sau salariatilor. Intr-o lume digitala, in care unele state iau in calcul eliminarea banilor fizici, la noi este propusa acordarea de bani ca alternativa la tichetele de masa, ceea ce va face imposibila trasabilitatea cheltuirii sumelor alocate si ar incuraja utilizarea sumelor in alte scopuri decat cele pentru care sunt alocate.

“Acordarea de bani in locul tichetelor va duce la cheltuirea acestor sume fara asigurarea obiectivului pentru care au fost acordate, banii pentru masa vor putea fi astfel folositi pentru orice alt tip de cheltuiala, inclusiv nefiscalizata, incurajand economia subterana,” – e de parere CONAF. Potrivit Confederatiei, cardurile de masa sunt acordate angajatilor pentru a manca la pranz, iar prin aceasta modificare se va schimba substantial destinatia acestor bani, transformandu-i in lichiditati care vor ajunge in alte zone ale economiei, cum ar fi jocurile de noroc.

Vezi si:  ANAF incepe controale la firmele care au platit impozite prea mici

„Chiar daca propunerea este prezentata ca fiind alternativa, angajatorul putand alege intre tichetele de masa si acordarea sumei in bani, consideram ca cea mai buna solutie pe care Guvernul poate sa o adopte este sa pastreze tichetele de masa pe carduri restrictionate pentru a se asigura astfel ca masurile pe care le adopta vor descuraja utilizarea numerarului, vor sustine digitalizarea si vor contribui la reducerea economiei subterane. Efectul unei astfel de masuri ar fi resimtit de fiecare dintre noi, inclusiv de cei care vom alege sa acordam in continuare tichete de masa, pentru ca va afecta in mod negativ bugetul de stat,” – a declarat Cristina Chiriac, presedinta CONAF.

Tichetele de masa nu sunt un moft, acestea reprezinta o modalitate de protectie a angajatilor, care trebuie sa manance la pranz, tichetele de masa sunt o forma de grija fata de romanii care prin acest instrument mananca cel putin o masa pe zi”, a explicat Cristina Chiriac, doctor in economie, presedinte CONAF.

Vezi si:  Cateva sfaturi de care sa tii cont pentru a invata macroeconomia

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *