Consumul de energie a scăzut la începutul anului

Consumul naţional de energie electrică a fost mai mic cu 5,2% în perioada ianuarie – aprilie 2022, comparativ cu perioada similară a anului trecut, arată ultimul raport al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

Consumul clienţilor casnici a fost în scădere cu 3,2%, în timp ce consumul industrial a fost mai mic cu 6,3%.

Producţia de electricitate şi a fost şi ea în scădere cu 6,4% în perioada ianuarie – aprilie 2022.

Cea mai mare cantitate de energie electrică a fost produsă în hidrocentrale – 30% din total, în centrala nucleară de la Cernavodă – 22%, turbine eoliene – 18% şi centralele pe gaz – 9%.

În acelaşi timp, importurile de energie electrică au scăzut cu 13%, iar exporturile, cu 27%.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE este autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar, finanţată integral din venituri proprii, independentă decizional, organizatoric şi funcţional, având ca obiect de activitate elaborarea, aprobarea şi monitorizarea aplicării reglementărilor obligatorii la nivel naţional necesare funcţionării sectorului şi pieţei energiei electrice, termice şi a gazelor naturale în condiţii de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 3,29 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 1,7%, în această săptămână, iar valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a scăzut cu aproape 10%, în comparaţie cu săptămâna anterioară.

Potrivit datelor publicate de BVB, capitalizarea bursieră a coborât la 186,98 miliarde de lei, în perioada 11 -15 iulie 2022, de la 190,23 miliarde de lei în săptămâna 4 – 8 iulie 2022.

Tranzacţiile cu acţiuni au generat un rulaj de 216,02 milioane de lei în această săptămână, în scădere de la 239,504 milioane de lei în săptămâna anterioară.

Cea mai bună zi de tranzacţionare la BVB a fost joi, 14 iulie, când s-a înregistrat un rulaj de 61,27 milioane de lei, iar cea mai slabă zi, luni, 11 iulie, cu o valoare a tranzacţiilor de 32,40 milioane de lei.

Indicele principal al Bursei de Valori Bucureşti – BET – a închis săptămâna la 12.033,4 puncte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *