Coreea de Sud, escrocheriile imobiliare se transforma intr-o problema politica

„Jeonse” este o traditie sud-coreeana, mai exact un sistem de acces la locuinte. Potrivit acestui sistem, chiriasul  plateste proprietarului un depozit de pana la 80 la suta din valoarea unei proprietati pentru a o ocupa doi ani. La final, chiriasul primeste banii inapoi, cu conditia, bineinteles, ca proprietarul sa nu fi disparut cu tot cu bani.

Guvernul sud-coreean se straduieste sa gaseasca o solutie pentru numarul tot mai mare de victime ale fraudelor in sistemul jeonse.

Numai in acest an, mii de persoane au cazut victime ale acestor infractori. Au loc repetate demonstratii de strada ale victimelor. Iar opozitia e foarte activa pe aceasta tema si a depus opt proiecte de lege pentru a asigura o mai buna protectie a chiriasilor sau pentru a facilita confiscarea bunurilor proprietarilor necinstiti. Aceste initiative se inmultesc intr-un moment in care guvernul conservator se straduieste sa raspunda acestui fenomen exploziv.

Potrivit ziarului francez La Monde, in 2020, doamna Ahn a gasit un apartament intr-o cladire mica si noua din Chemulpo, cartierul portuar istoric din Incheon, la vest de Seul. „Am semnat primul meu contract de inchiriere pentru 72.000.000 de woni [51.000 de euro]. In februarie 2022, am reinnoit contractul pentru 75.000.000 de woni. La sfarsitul lunii iunie a acestui an, am primit o scrisoare de la tribunal in care mi se spunea ca imobilul a fost confiscat din cauza datoriilor proprietarului si scos la licitatie.” – povesteste femeia. Si alti rezidenti ai cladirii se afla in aceeasi situatie. Dar avocatii le-au spus ca nu pot face nimic. Proprietarul folosise banii. Chiar daca ar fi castigat in instanta, chiriasii nu ar fi primit banii inapoi.

Vezi si:  Ce se va intampla cu marile cladiri de birouri si cu centrele comerciale ?

In total, anul acesta sunt 4.481 de victime, comparativ cu 622 de cazuri anul trecut. Pierderea totala a fost de 510,5 miliarde de woni, potrivit politiei, care a retinut 2.582 de suspecti, dar nu a reusit sa recupereze decat 22,6 la suta din prejudiciul suferit.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *