Cotația grâului a crescut după atacurile Rusiei asupra Kievului

Cotaţia grâului a crescut luni cu peste 4%, după ce capitala Ucrainei a suferit primele sale atacuri ruseşti cu rachete din ultimele luni, ceea ce a dat naştere la îngrijorări că escaladarea războiului reprezintă un nou risc asupra exporturilor de cereale din regiunea Mării Negre, transmite Bloomberg.

Bombardamente ruse de o amploare fără precedent în ultimele luni au lovit Ucraina luni dimineaţa. Potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, loviturile ruse cu zeci de rachete şi drone iraniene Shahed au vizat Ucraina de la nord la sud şi de la est la vest, lovind capitala Kiev, precum şi regiunile Hmelniţki, Liov, Dnipro, Viniţa, Zaporojie, Sumî, Harkov şi Jitomir.

Această intensificare a conflictului din Ucraina pune sub semnul întrebării posibilitatea ca cele două părţi să cadă de acord asupra prelungirii unui acord internaţional care permite Ucrainei să exporte cereale din porturile sale de la Marea Neagră, acord care urmează să expire peste o lună.

Orice încetinire a exporturilor de cereale ale Ucrainei va da un nou impuls preţurilor mondiale la alimente, care au scăzut treptat în ultimele luni. Există deja provocări în cazul livrărilor de porumb ale Ucrainei, în condiţiile în care a crescut numărul de nave care aşteaptă să fie inspectate la Istanbul.

Vezi si:  Piața berii, în scădere în România

„Începutul săptămânii ar putea fi unul foarte nervos în contextul în care există riscul creşterii tensiunilor în bazinul Mării Negre”, susţin analiştii de la firma franceză de consultanţă în agricultură Agritel.

Luni dimineaţa, la bursa de cereale de la Chicago, cotaţiile futures la grâu au crescut cu 4,4%, până la 9,1925 dolari per bushel (- 27,21 kilograme-n.r.). Preţurile au crescut cu 19% în acest an. Cotaţiile la porumb şi soia boabe au crescut şi ele cu peste 1%.

O veste mai bună pentru livrările de cereale o constituie faptul că o aglomeraţie de peste 2.000 de vase şi barje din SUA a fost eliminată după ce două ecluze de pe râul Mississippi au fost redeschise duminică. Nivelul redus al apelor râului Mississippi, ca urmare a secetei prelungite, au limitat livrările comerciale de mărfuri în mijlocul recoltei de toamnă.

În paralel, traderii aşteaptă publicarea unui important raport al Departamentului american al Agriculturii, care va fi publicat miercuri. În medie, analiştii se aşteaptă ca USDA să îşi revizuiască în jos estimările privind stocurile mondiale de grâu şi porumb.

Vezi si:  5 sfaturi pentru a elabora o strategie de marketing remarcabila

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *