COVID – o lovitura devastatoare pentru economia mondiala

Presedintele Bancii Mondiale, David Malpass, a declarat ca pandemia va afecta viata a miliarde de oameni, iar greutatile economice ar putea dura 10 ani de acum inainte.

Efectul combinat al pandemiei si al opririi activitatii economice inseamna ca miliarde de oameni vor fi afectati, iar acest lucru e foarte ingrijorator – a spus Malpass, intr-un interviu pentru BBC. Potrivit estimarilor sale, la nivel mondial, cel putin 60 de milioane de oameni vor fi nevoiti sa-si duca zilele cu mai putin de o lira sterlina pe zi, adica se vor afla in stare de saracie extrema.

“Atat consecintele directe, adica pierderea veniturilor, dar si consecintele in privinta sanatatii si in plan social, sunt deosebit de dure” – apreciaza presedintele Bancii Mondiale. Cei lipsiti de resurse vor suferi cel mai mult. Efectul va resimtit nu mai putin de 10 ani de acum inainte.

Ce solutii ar fi ?

Malpass crede ca sprijinul guvernamental cu orientare clara si masurile de sustinere a sectorului privat sunt vitale pentru refacerea economiilor. Investitiile si sustinerea guvernamentala vor contribui la crearea de locuri de munca,  in sectoare de productie. Acestea vor inlocui locurile de munca din domeniile cel mai greu lovite de pandemie, de exemplu turismul, unde foarte multe joburi sunt pierdute pentru totdeauna.

Vezi si:  In criza de bani dupa plecarea britanicilor, Uniunea Europeana ar putea pune taxa pe plastic

In urmatoarea perioada, tarile puternice vor avea tendinta sa se inchida si sa instituie bariere comerciale, pentru a-si proteja marfurile, iar acest lucru duce la tensiuni pe scena mondiala, tensiuni care se vor regasi si in sfera politica.

In interviul pentru BBC, Malpass aduce insa si o nota de optimism. El crede ca, in cele din urma, greutatile vor fi depasite. “Pe termen lung, sunt optimist. Natura umana e puternica” – afirma presedintele Bancii Mondiale.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *