Criptomonedele au devenit legale in Rusia, dar nu ca mijloc de plata

Presedintele Vladimir Putin a semnat noua lege, care defineste cripto monedele, le acorda un statut juridic, dar interzice folosirea lor ca mijloc de plata.

Legea fusese aprobata de Parlamentul Federatiei, iar acum, odata cu semnatura lui Putin, poate intra in vigoare asa cum era prevazut, la 1 ianuarie, anul viitor.

Potrivit bitcoin.com, legea defineste monedele digitale, prevede ca sunt recunoscute ca informatii electronice agregate care pot fi acceptate ca plata, “dar nu sunt unitate monetara in Federatia Rusia si nu pot fi folosite la investitii. Moneda digitala nu poate fi folosita pentru a plati bunuri sau servicii” precizeaza noua lege.

Astfel, de la 1 ianuarie, criptomonedele sunt considerate active financiare digitale, pot fi folosite pentru participatia la societati pe actiuni private. De asemenea, pot fi vandute, cumparate, schimbate si folosite ca angajament sau garantie, dar nu ca mijloc de plata.

Potrivit noii legi, bancile rusesti bursele pot deveni operatori de schimb cripto monede, cu conditia sa se inregistreze la Banca Centrala a Rusiei, care primeste autoritatea de a mentine registrele de informatii si registrele de operatori cripto si de a supraveghea activitatea acestora.

Vezi si:  De ce Bitcoin face obiectul unor speculatii ?

De asemenea, legea prevede ca activele in cripto moneda vor fi impozitate.

Este doar primul pas

Finantistii rusi recunosc ca legea nu acopera toate chestiunile legate de circulatia cripto monedelor, dar apreciaza ca e primul pas facut de Moscova in directia cea buna, e o baza pe care apoi se poate construi. De altfel, chiar membri ai legislativului rus au precizat ca urmeaza noi prevederi, mai aplicate, probabil la sesiunea din toamna.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *