Rezumat:
Bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de mortalitate la nivel mondial.[2] Tocmai de aceea, monitorizarea sanatatii inimii trebuie sa reprezinte intotdeauna o prioritate, indiferent de varsta si de starea generala de sanatate. Exista mai multe proceduri cu ajutorul carora pot fi evaluate structura si functiile inimii, iar in acest articol iti vom vorbi despre cateva dintre acestea.
1. Ecografia cardiaca
Ecografia cardiaca sau ecocardiografia este o procedura nedureroasa, noninvaziva, ce se bazeaza pe folosirea ultrasunetelor. Ea permite vizualizarea diverselor structuri ale inimii si le ofera medicilor informatii importante despre dimensiunea si forma acesteia, camerele si valvele sale. Poate fi folosita pentru a diagnostica si evalua severitatea a numeroase probleme cardiace, inclusiv infarctul miocardic, insuficienta cardiaca, cardiomiopatia, endocardita sau malformatiile congenitale.
Cel mai adesea, se utilizeaza ecografia cardiaca transtoracica, dar se mai poate apela si la ecocardiografia transesofagiana, ecografia de stres sau ecocardiografia cu substanta de contrast.[4] Pretul unei ecografii cardiace poate varia de la o clinica la alta si in functie de tipul acesteia.
2. Electrocardiografia
Cunoscuta si sub denumirile de EKG sau ECG, electrocardiografia este o alta investigatie rapida, nedureroasa si noninvaziva folosita pentru a evalua sanatatea inimii. Ea masoara activitatea electrica a inimii si ii ajuta pe medici sa afle cat de repede bate aceasta si daca ritmul cardiac este constant sau neregulat. Ca si mod de desfasurare, presupune aplicarea pe corpul pacientului, in zona pieptului si pe membre, a unor electrozi atasati la un aparat EKG care va inregistra activitatea electrica a inimii si o va transforma intr-o reprezentare grafica numita electrocardiograma.
Poate fi efectuata atat ca parte a unui control cardiologic de rutina, cat si atunci cand se suspecteaza existenta unei tulburari de ritm cardiac, un infarct miocardic sau insuficienta cardiaca.[2]
3. RMN-ul cardiac
Din categoria procedurilor nedureroase face parte si RMN-ul cardiac, o investigatie imagistica ce foloseste unde magnetice si unde radio pentru a crea imagini detaliate ale inimii. Este folosita pentru diagnosticarea si evaluarea severitatii a diverse afectiuni cardiace, dar si pentru stabilirea celui mai bun plan de tratament pentru acestea, in special atunci cand alte investigatii nu au oferit suficiente informatii.
Exemple de boli ce pot fi diagnosticate cu ajutorul RMN-ului cardiac sunt boala coronariana, bolile valvelor inimii, tumorile cardiace si pericardita. Mai poate fi folosita si pentru a stabili daca ai suferit un atac de cord sau infarct miocardic. Se poate realiza cu sau fara substanta de contrast si prezinta putine riscuri. Tot ce va trebui sa faci va fi sa te intinzi pe o masa speciala, mobila, care va culisa lent in tunelul aparatului RMN.[2[3]
4. Cateterismul cardiac
O alta procedura folosita adesea pentru diagnosticarea mai multor boli ale inimii este cateterismul cardiac. Presupune introducerea unui cateter, un tub subtire si flexibil, intr-un vas de sange si ghidarea acestuia pana la inima si poate oferi informatii importante despre miocard, valvele cardiace si vasele de sange care alimenteaza inima.
Printre altele, permite localizarea stenozelor sau blocajelor de la nivelul vaselor de sange, masurarea presiunii si a nivelului de oxigen din diverse parti ale inimii, diagnosticarea unor malformatii cardiace congenitale sau a valvulopatiilor, dar si depistarea unor cheaguri de sange.[1]
Ecografia cardiaca, electrocardiografia, RMN-ul cardiac sau cateterismul cardiac reprezinta doar cateva exemple de proceduri cu ajutorul carora se pot evalua structura si functiile inimii si obtine informatii valoroase despre sanatatea acestui organ, fara de care nu ar fi posibila stabilirea tratamentului corect. Fie ca urmeaza sa te prezinti la un control de rutina, fie ca te confrunti cu simptome ce pot semnala existenta unei afectiuni cardiace, singurul care iti poate spune ce tip de investigatii trebuie sa faci este medicul.
Bibliografie:
- „Cardiac Catheterization”, Mayo Clinic, 2021, www.mayoclinic.org/tests-procedures/cardiac-catheterization/about/pac-20384695. Accessed 19 Apr. 2023.
- „Heart Health Tests”, National Library of Medicine, 2017, medlineplus.gov/hearthealthtests.html. Accessed 19 Apr. 2023.
- „Heart Tests”, NHLBI, NIH, 24 Mar. 2022, www.nhlbi.nih.gov/health/heart-tests. Accessed 19 Apr. 2023.
- „Echocardiogram”, NHS, 2023, www.nhs.uk/conditions/echocardiogram/. Accessed 19 Apr. 2023.