Pregătirea mașinii pentru iarnă este tipul de activitate cu care ar trebui să îți ocupi timpul în perioada următoare. Dacă mulți dintre șoferi se sperie de primele straturi de gheață apărute pe carosabil și aleg să-și lase autoturismul neatins până în primăvară, suntem siguri că tu vei avea nevoie de acesta chiar și după prima ninsoare.
Pentru a te asigura că totul decurge normal și că nu te expui niciunui pericol în trafic, urmează sfaturile de mai jos și pregătește-ți mașina pentru lunile reci ce vor urma. Iată vei avea de făcut.
Schimbă anvelopele
Primul și cel mai important pas pe care orice șofer trebuie să îl facă, odată cu venirea frigului, este să schimbe cauciucurile de vară cu cele de iarnă. Dacă legal este să faci acest lucru chiar înainte de prima ninsoare, noi îți recomandăm să te ocupi de rocada anvelopelor încă de pe acum. În acest fel, nu riști să te confrunți cu aglomerația specifică sezonului care se formează la poarta oricărei vulcanizări.
Anvelopele reprezintă singurul contact pe care mașina ta îl va avea cu partea carosabilă, așa că stabilitatea și aderența acestora este esențială pentru un șofat în siguranță. Dacă vrei, poți compara performanța cauciucurilor cu talpa bocancilor tăi. Suntem siguri că nu vei purta o pereche cu care să aluneci. Același principiu trebuie aplicat și în cazul alegerii unui set de anvelope de iarnă pentru mașina ta. Deci, nu face niciodată rabat la calitatea acestora.
Și dacă tot ești la capitolul schimbării cauciucurilor, poate ar fi bine să treci și la jantele de iarnă. Un set de jante Dacia dedicate sezonului rece, de pildă, se vor comporta mult mai bine la contactul cu materialul antiderapant aruncat pe șosele, la cel cu zăpada sau murdăria formată pe carosabil în timpul iernii decât jantele de vară. Astfel, vei reduce mult din costurile cu întreținerea mașinii, pentru că vei scăpa de revopsirea jantelor sau de îndreptarea acestora când iarna se va fi încheiat.
Și dacă tot dai o fugă până la service pentru schimbarea roților, rezervă-ți timp și pentru a verifica și, la nevoie, reface direcția mașinii. Acest lucru te va ajuta să îți protejezi cauciucurile pe termen lung, dar și plăcuțele și discurile de frână, care se pot aplatiza în cazul în care roțile nu sunt echilibrate.
Verifică lichidele
Uleiul și antigelul devin lichide esențiale de care trebuie să te îngrijești la începutul sezonului rece. Verifică, așadar, lichidul de răcire din vasul de expansiune, dar și densitatea antigelului. Dacă ți-ai propus să faci asta în regim propriu, ar fi bine să ții cont de un sfat extrem de util pe care l-am obținut de la specialiștii auto. Poți face aceste verificări atunci când motorul mașinii este complet răcit, pentru a fi sigur că nu te accidentezi.
În plus, fii sigur de faptul că uleiul de motor pe care îl folosești este unul cu specificații potrivite pentru temperaturi foarte scăzute. În caz contrar, schimbă uleiul cu un alt produs specia conceput pentru sezonul rece.
Nu în ultimul rând, caută în magazinele specializate sau în supermarketuri un lichid de parbriz rezistent la frig.
Cine a spus că ai nevoie de aer condiționat în mașină doar vara? Dacă ai nevoie să dezgheți rapid geamurile auto sau dacă vrei să nu ai de-a face cu aburirea acestora, mai ales în timpul deplasării propriu-zise, folosește sistemul de climatizare al autoturismului, îndreptând gurile de aerisire către parbriz și geamurile laterale.
Totodată, ai grijă ca filtrul de particule să nu fie înfundat. În caz contrat, acesta va reduce circulația aerului în habitaclu.
Nu folosi niciodată instalația de aer fără să ai motorul pornit, pentru că, altfel, vei suprasolicita bateria mașinii, și așa folosită în exces în sezonul rece.
Din cauza temperaturilor foarte mici, frâna de mână, la fel ca încuietorile, geamurile electrice sau mânerele mașinii tale, poate îngheța. Obișnuiește-te să nu o mai lași trasă. În schimb, imediat după ce ai parcat mașina, las-o în treapta întâi de viteze.