Cum rambursezi repede creditele: 5 secrete

towfiqu-barbhuiya-jpqyfK7GB4w-unsplash

towfiqu-barbhuiya-jpqyfK7GB4w-unsplashÎmprumuturile reprezintă de cele mai multe ori singura soluţie pentru achiziţionarea unei case, a unei maşini, pentru ieşirea dintr-un impas sau pentru o investiţie. Uneori poţi fi pus în situaţia de a jongla cu mai multe tipuri de credite, lucru ce atrage după sine o presiune cu privire la posibilităţile de rambursare. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să lichidezi mai repede liniile de credit şi să-ţi recapeţi liniştea financiară:

Evaluează-ţi datoriile

Aşează-te la masa de lucru sau în faţa unui calculator şi aşterne pe hârtie toate datoriile, de la carduri de credit până la împrumuturi. Notează fiecare sumă în parte, cu perioada pe care se întinde datoria şi dobânda aferentă. Astfel vei putea stabili o strategie a lichidării lor. Cel mai înţelept ar fi să începi cu creditul care are cea mai mare dobândă.

Plăteşte în plus

Dacă nu poţi rambursa anticipat mai multe credite în acelaşi timp, alege-l pe cel mai dezavantajos pentru tine, respectiv cel cu dobânda cea mai mare. În funcţie de tipul de credit contractat ai la dispoziţie câteva soluţii. Spre exemplu, pentru un credit imobiliar ce se întinde pe decenii, în primii ani nu plăteşti decât dobânda datorată. Abia apoi soldul va începe să scadă. În aceste condiţii, dacă reuşeşti să economiseşti plata datorată pe un an de zile, spre exemplu, poţi înainta o cerere de rambursare anticipată. Vei opta nu pentru scăderea sumei din sold, ci pentru reducerea perioadei de rambursare. Astfel, rata ta lunară va rămâne aceeaşi, însă din dobânzi vei scădea o perioadă mai mare de timp.

Vezi si:  David Malpass este noul președinte al Băncii Mondiale

Refinanţează

Una dintre cele mai bune modalităţi de rambursare anticipată a creditelor este refinanţarea. Dacă în piaţă există oferte de creditare mai avantajoase decât cea care te împovărează, poţi apela la un nou împrumut pentru a-l stinge pe cel curent. Refinanţarea reprezintă o soluţie şi pentru scăderea ratei lunare, cu prelungirea perioadei de creditare. Dacă ai un împrumut care îţi destabilizează bugetul familiei în fiecare lună, poţi obţine un credit nebancar de la Viaconto.ro pentru a-l lichida în condiţii mai avantajoase de plată lunară.

Adaptează-te la un nou stil de viaţă

Stilul de viaţă trebuie adaptat în permanenţă la raportul dintre câştiguri şi cheltuieli. Dacă ţi-ai asumat o rată mare la un credit pe termen scurt, pentru a dobândi un bun sau a investi într-o afacere, trebuie să renunţi la cheltuielile inutile. Limitează-te la un trai decent şi amână tot ce poţi până când vei stinge datoria. Cel mai mare cerc vicios se creează atunci când trăieşti un stil de viaţă pe care nu ţi-l permiţi şi începi să cheltui bani pe care nu-i ai. Ţine cont şi de faptul că disciplina unei vieţi cumpătate îţi va fi de folos chiar şi după ce nu vei mai avea datorii.

Vezi si:  Cinci lucruri utile despre IFN-uri

Câştigi mai mult? Plăteşte mai repede!

Dacă ai folosit banii împrumutaţi pentru o afacere care începe să dea roade sau ai obţinut un post mai bine plătit, prioritizează datoria! Oricât de mari ar fi tentaţiile care te înconjoară, aminteşte-ţi ce ai de rambursat. Poţi plăti în timp real mai multe rate deodată sau poţi economisi câteva luni până ajungi la suma datorată pe un an, pentru a aplica strategia de plată de la punctul 2 de mai sus.

Investiţiile mari, cum ar fi achiziţia unui teren sau a unei case, cumpărarea unei maşini sau începutul unei afaceri nu pot fi făcute întotdeauna din fonduri proprii. Integral sau doar parţial va trebui să găseşti soluţii de finanţare. De felul cum îţi asumi cheltuielile lunare de rambursare a împrumuturilor depinde noul tău stil de viaţă şi liniştea pe care o ai până când vei fi din nou fără datorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *