Cum s-a schimbat legislația iGaming în România în ultimii ani?

voicu-hora-iu-xEzIXh9Jiyk-unsplash

Industria iGaming în România a fost pentru mult timp marcată de incertitudine sau mai bine zis inexistență legislativă. Reglementările privind jocurile de noroc erau mai degrabă generale și nu influențau foarte mult activitatea operatorilor. Desigur, acest lucru s-a schimbat odată cu apariția și incredibile popularitate a operatorilor online.

Astfel, în ultimii ani, legislația și reglementările aferente acestei industrii s-au schimbat foarte mult. De la un mediu foarte puțin controlat și deseori marcat de neregularități, sectorul iGaming devine acum un puternic contribuitor la bugetul de stat și la economia țării.

Reglementări mai stricte pentru furnizorii B2B

Anul 2024 a venit cu mai multe schimbări legislative, în special pentru furnizorii B2B de soluții aferente pentru sectorul iGaming. De exemplu, pentru început s-a interzis furnizorilor cu licența de clasa II să ofere servicii distribuitorilor care la rândul lor nu dețin o licență de operare tip clasa I. Mai mult, acești furnizori care colaborează cu operatori români de live casino și nu numai nu au voie să-și vândă serviciile și produsele operatorilor străini.

Vezi si:  Tarotul în Culturile Diferite: Diversitatea Practicilor Și Înțelesurilor

Furnizorii care încalcă noile reglementări pot fi supuși la amenzi de până la 40 de mii de euro, inclusiv la riscul confiscării veniturilor realizate, precum și la anularea licenței oferite de ONJN.

Reglementări schimbate pentru operatorii online

În ultimii ani au fost schimbate și câteva legi care vizau operatorii online de jocuri de noroc. Printre cele mai importante se numără obligația de a avea o companie/firma înregistrată în România și totodată cu sediu pe teritoriu țării pentru a putea desfășura operațiunile aferente.

În același timp, veniturile realizate de operatori trebuie declarate acum corespunzător. Aceștia au astfel de-a face cu impozitul pe venit aferent întreprinderilor. În trecut, activitățile iGaming nu erau taxate în acest fel.

Noi modele de licențiere și structuri de taxe

La finalul anului 2023 s-au introdus noi modele de licențiere și structuri de taxe aferente. De exemplu, pentru licențierea unui operator care dorește să desfășoare activități iGaming online, este necesară plata unei taxe de jumătate de milion de euro. În cazul B2B, taxa de licențiere a crescut cu peste 10 mii de euro.

Vezi si:  Produse profesionale pentru manichiuri moderne, de actualitate!

Totodată, este în vigoare și o taxă de contribuție la promovarea jocului responsabil. Această taxă este anuală și are aceeași valoarea ca și licențierea operatorilor online – jumătate de milion de euro.

Cu alte cuvinte, operatorii din România trebuie să scoată din buzunar sume destul de mari pentru a-și putea desfășura activitățile conform legii. Cu toate acestea, există anumite afirmații care spun că structura de taxe aplicată operatorilor de jocuri de noroc nu este fezabilă și că ar putea afecta mai multe aspecte importante pe termen lung.

Raportare mai bună și transparentă

Nu în ultimul rând, s-au produs schimbări majore și la modul în care operatorii trebuie să-și raporteze activitatea. De exemplu, ONJN trebuie acum să publice o listă actualizată a tuturor operatorilor licențiați din România – listă care să includă atât locațiile fizice ale operatorilor, cât și informații despre echipamentele acestora.

De departe cel mai important aspect privind raportarea este faptul că operatorii licențiați, atât B2B, cât și B2C, au obligația de a trimite date și informații actualizate către ONJN la fiecare 24 de ore privind activitatea lor. În caz contrar, operatorii riscă amenzi substanțiale.

Vezi si:  Ghidul cumpărătorului: Cum alegi dimensiunea potrivită a saltelei?

george-9fsuPfQvhX4-unsplash

Mai trebuie menționat și faptul că se introduc din ce în ce mai multe restricții privind publicitatea pentru operatorii de jocuri de noroc. Panourile publicitare au acum dimensiuni maxime acceptate, urmărindu-se introducerea de restricții similare și în mediul online.

Principalul scop al acestor schimbări legislative este de a stopa activitatea operatorilor fără licență, de a controla mai bine sectorul și totodată de a preveni efectele negative ale acestui medium.

Rezultatul este un sector care trebuie să facă schimbări majore la nivelul modului în care operează – afacerile de acest tip trebuie restructurate, totodată adoptând noi practici sau renunțând la unele care, până nu de mult, erau considerate norma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *