Cutremur financiar in SUA: Silicon Valley Bank a fost inchisa

Nenumarate firme din hi-tech, mai ales start-up, ar putea intra in faliment, intrucat aveau depozite la Sillicon Valley Bank – SVB.

Banca a fost inchisa de autoritatea de reglementare din SUA, din cauza lipsei de lichiditati si a insolventei. Toate depozitele asigurate vor fi protejate, dau asigurari oficialii americani.

Activele SVB au fost transferate Corporatiei Federale pentru Garantarea Depozitelor, pentru a fi gestionate de aceasta autoritate. Cei care nu au depozitele garantate de catre autoritatile federale, vor primi un dividend si un certificat pentru restul fondurilor, care vor fi rambursate pe masura ce se vand activele bancii. Suma standard asigurata este de 250.000 de dolari. Probleme grave au persoanele fizice si juridice care depasesc aceasta suma si care nu sunt asigurate. Informatiile de pana acum arata ca 89 la suta din depozite nu erau asigurate. Sunt in aceasta situatie nenumarate firme start-up, Sillicon Valley Bank fiind cu precadere banca firmelor de hi-tech.

Silicon Valley Bank detinea active in valoare de circa 209 miliarde dolari, la finele lui 2022, si aproximativ 175,4 miliarde dolari in depozite.

Vezi si:  Euro a ajuns la o cotă istorică față de leu

Cum a inceput dezastrul

SVB, specializata in servicii pentru companiile emergente, anuntase miercuri ca are in vedere o majorare de capital pentru a incerca sa faca fata dificultatilor financiare, care au determinat-o sa renunte la investiţii de circa 21 miliarde dolari, cu pierderi de aproape 1,8 miliarde dolari. Anuntul a dus la retrageri in masa. Clientii s-au speriat si au venit in numar urias sa-si retraga banii, iar SVB s-a prabusit pe bursa.

Vanzare sau fuziune

Printre scenariile vehiculate figureaza vanzarea bancii sau fuziunea cu o alta institutie financiara puternica. In randul analistilor financiari, parerile sunt impartite. Unii spun ca niciuna dintre variante nu are sanse, iar altii sunt de parere ca SVB e atractiva.

„Avea clienti buni. Era un model de businss foarte bun. Doar ca s-au expus prea mult si daca obligatiunile si titlurile de valoare nu ar fi fost pe termen asa lung si nu ar fi scazut atat de mult, banca n-ar fi avut probleme” – e de parere Alexander Yokum, analist economic.

Vezi si:   Croatia trece la euro pe 1 ianuarie 2023

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *