Daniel Daianu estimeaza ca o crestere a veniturilor fiscale este absolut necesara

Daniel Daianu, presedintele Consiliului Fiscal, a declarat joi ca anul 2020 este un an esential, referindu-se bineinteles la majorarea punctului de pensie, majorare prevazuta pentru acest an, precizand in context faptul ca ii doreste lui Florin Citu, Ministrul Finantelor, sa reuseasca sa adopte masuri corecte in acest sens.

In caz contrar, ne vom afunda conform spuselor lui Daniel Daianu. In realitate, este vorba despre a da mai putin pentru a nu lua dupa un anumit timp din buzunarele oamenilor sub o forma sau alta. Putem ajunge la cresteri de taxe si impozite daca nu se gaseste o alta solutie. Aplicarea legii se va face in functie de spatiul fiscal si trebuie vazut care este acest spatiu fiscal.

Daniel Daianu a mai precizat faptul ca nu se poate vorbi despre un buget al anului 2020 fara sa se discute despre buget in 2021, avand in vedere legatura stransa dintre cele doua. Cresterea din 2020 a punctului de pensie vine cu un impact de trei ori mai mare in 2021. Recalcularea are un impact urias in 2022, de aproximativ 1% din PIB.

Vezi si:  Graul si porumbul s-au ieftinit dupa plecarea primei nave cu cereale din Ucraina

Acesta a mai explicat faptul ca o esalonare de patru ani a cresterii cu 40% a punctului de pensie ar duce, in mod inevitabil la un deficit de 4-4,1% in anul 2020 si de aproximativ 4,2% in 2022.

Cu o serie de alte masuri luate am reusi sa ne apropiem de 3,6% in 2020. O recalculare eventuala in 2022 ar adauga insa 1% din PIB cu alte cuvinte, alte masuri compensatorii nu sunt necesare a mai adaugat Daniel Daianu. Fara aceasta crestere a punctului de pensie, in 2020 deficitul ar fi de 3,8-3,9% din PIB. Totusi, pensiile ar creste cu aproximativ 8% in 2020 datorita maririi cu 15% in septembrie 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *