Prin accesul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala la conturile bancare ale populatiei si ale firmelor, Romania aplica reglementarile europene in materie de spalare de bani.
Registrul central electronic pentru conturi bancare si conturi de plati identificate prin IBAN este operational in Romania din 11 ianuarie 2021, cu o saptamana mai tarziu decat era prevazut, pentru ca mediul de afaceri a solicitat o amanare.
ANAF vrea sa identifice miscarile de bani suspecte, pentru a se asigura ca prin conturi nu se deruleaza operatiuni de spalare de bani si ca beneficiarii reali ai sumelor sunt titularii conturilor. Toate datele sunt centralizate la ANAF prin registrul electronic.
Daca Romania nu aplica aceasta norma europeana in materie de lupta impotriva spalarii banilor, risca sa ajunga la proces, la Curtea Europeana de Justitie a Uniunii Europene.
Registrul electronic permite identificarea, in timp util, a tuturor persoanelor fizice sau juridice care detin sau controleaza conturi de plati si conturi bancare identificate prin IBAN, astfel cum sunt precum si casete de valori detinute de o institutie de credit pe teritoriul Romaniei.
Sunt vizate si criptomonedele
In Ordonanta de Urgenta prin care intra in vigoare Registrul electronic pentru conturi bancare si conturi de plati identificate prin IBAN se precizeaza ca noile reglementari se refera si la criptomonede. Potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 111/2020 din 1 iulie 2020 privind modificarea si completarea Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, criptomonedele pot fi utilizate abuziv in scopul spalarii banilor si al finantarii terorismului. Folosirea criptomonedelor de catre teroristi e un fenomen relativ recent. Marea majoritate a statelor membre ale Uniunii Europene dispun de legislatie specifica in domeniu, care reglementeaza monedele virtuale.
M.Vasiliu