De sase ori mai ieftina decat cea de la Apple, noua casca Meta mizeaza pe jocurile video

Mark Zuckerberg incearca sa se distanteze de seful Apple, Tim Cook, pentru a evita un razboi brutal pe frontul realitatii virtuale. El se concentreaza pe divertisment, in timp ce rivalul sau vizeaza intreprinderile.

La cateva luni dupa ce, in iunie, Tim Cook a ridicat valul de pe Apple Vision Pro, Mark Zuckerberg a lansat miercuri Meta Quest 3, noua sa casca de realitate virtuala, in cadrul conferintei dezvoltatorilor Meta, marea sa masa anuala organizata la sediul sau californian din Menlo Park. Scopul? Sa isi promoveze cea mai recenta inovatie si sa isi reafirme ambitiile pe aceasta piata, pe care continua sa o domine dupa ce a intrat pe ea in 2016 alaturi de taiwanezii HTC si japonezii Sony.

Batalia promite sa devina si mai intensa cu Apple Vision Pro, care urmeaza sa fie pus in vanzare anul viitor, si cu sosirea probabila a gigantului Samsung in acest sector inca incipient. Potrivit ABI Research, putin peste 10 milioane de casti VR vor fi fost vandute pana in 2022. Nu este mult in comparatie cu cele 1,2 miliarde de smartphone-uri vandute in aceeasi perioada.

Eclipsarea modelului Vision Pro

Daca realitatea virtuala nu reuseste sa patrunda in randul publicului larg, acest lucru se datoreaza in principal lipsei de aplicatii, iar Mark Zuckerberg este bine plasat pentru a sti acest lucru. Utilizatorii nu se inghesuie la Horizon Worlds, lumea virtuala inventata de inginerii sai. Aceasta lume de pixeli, care poate fi explorata cu ajutorul unei casti, inregistreaza mai putin de 200 000 de utilizatori activi pe luna, departe de obiectivele sale.

Vezi si:  Germania alocă 83 de miliarde de euro pentru plafonarea prețului la gaz

Cu Meta Quest 3, va reusi inventatorul Facebook sa reinvie hype-ul in jurul binoclului sau high-tech pana la punctul de a eclipsa buzz-ul din jurul ochelarilor Apple? Ca si rivalul sau, dispozitivul Facebook se bazeaza pe o tehnologie cunoscuta sub numele de realitate mixta, care combina doua dispozitive de vizualizare. Unul este conceput pentru a cufunda utilizatorul intr-o lume imaginara, cum ar fi un joc video – aceasta este cunoscuta sub numele de realitate virtuala. Cel de-al doilea presupune juxtapunerea continutului digital, text sau imagini, cu un mediu foarte real – de exemplu, proiectarea unui erou de desene animate pe peretele din sufragerie. Aceasta este realitatea augmentata.

Imagini mai putin luminoase

Cel de-al patrulea model al sau, care va fi disponibil din 10 octombrie, se remarca in primul rand prin pret. La 550 de euro, Meta Quest 3 este de aproximativ 6 ori mai ieftin decat rivalul sau anuntat, Apple Visio Pro. La acest pret, nu are rost sa ne asteptam la aceeasi calitate a finisajelor – sasiu din aliaj de aluminiu pentru Apple, plastic pentru Meta – sau la aceleasi performante. In ceea ce priveste specificatiile tehnice, imaginile de pe Quest 3, de exemplu, vor fi usor mai subtiri si semnificativ mai putin luminoase. In ceea ce priveste designul, castile de la Meta au avantajul de a incorpora o baterie integrata, in timp ce Visio Pro utilizeaza baterii externe conectate la dispozitiv prin intermediul unui cablu. Visio Pro nu are nevoie de un joystick pentru a interactiona cu aplicatiile, deoarece senzorii sai analizeaza miscarile mainii si ale ochilor pentru a naviga prin meniuri sau a declansa actiuni. Quest nu urmareste miscarile ochilor. Desi este conceput pentru a fi controlat de degetele noastre, ofera si controllere wireless, pentru orice eventualitate.

Vezi si:  Londra impune sancțiuni pe caviar

Xbox-Meta, afacerea surpriza

Este o poveste diferita cand vine vorba de aplicatii. Spre deosebire de Apple, care favorizeaza aplicatiile profesionale, Meta s-a pozitionat foarte clar in sectorul divertismentului, subliniaza Philippe Nieuwbourg, consultant si specialist in lumi virtuale. In iunie, Tim Cook a prezentat diverse aplicatii de realitate mixta pentru chirurgi, piloti de avion si proiectanti de automobile. Zuckerberg, pe de alta parte, se orienteaza in mod clar catre divertisment, in special catre jocurile video. Incepand din decembrie, pe langa cele aproximativ cincizeci de titluri oferite in Meta Quest Store, jucatorii vor putea avea acces in streaming la catalogul de jocuri rezervat pana acum posesorilor de Xbox, consola Microsoft. In perioada premergatoare Craciunului, acest parteneriat ar putea contribui la cresterea vanzarilor.

Ca efect colateral, Meta Quest 3 ar trebui sa ingroape rapid Meta Quest Pro. Destinat intreprinderilor si expertilor entuziasti, acest headset a fost lansat in urma cu doar un an la pretul de 1 800 de euro, pret redus deja la 1 200 de euro in martie. Este o strategie discutabila”, spune Philippe Nieuwbourg. Este ca si cum le-ai spune: Quest Pro, care te-a costat peste 1.000 de euro acum sase luni, este complet depasit de un model mai puternic care costa jumatate din pret. Nu este sigur ca acest lucru ii va incuraja sa repete experienta!

Vezi si:  Guvernul îi va taxa pe proprietarii de panouri solare

 

Sursa: https://www.capital.fr/entreprises-marches/six-fois-moins-cher-que-celui-dapple-le-nouveau-casque-de-meta-parie-sur-les-jeux-video-1480748

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *