Dolarul american, la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani

Considerat o valoare de refugiu traditionala in perioade de crize, dolarul american a urcat miercuri pana la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani. Un element care a jucat un rol important este anuntul presedintelui Vladimir Putin de a ordona mobilizarea partiala a rezervistilor.

Pietele financiare, si asa prada unor turbulente, dau semne de nervozitate si mai mare, in contextul in care exista temeri ca razboiul din Ucraina va escalada, dupa decizia lui Putin de a mobiliza rezervistii. In plus, traderii se asteapta la o noua majorare semnificativa a dobanzii de baza de catre Oficiul Rezervelor Federale americane.

Dollar Index, care masoara evolutia monedei americane in raport cu un coş format din alte sase valute, a urcat cu 0,5 la suta, pana la 110,87 puncte. Este o crestere record fara precedent din 2002 pana in prezent.

Presedintele rus a anunţat mobilizarea partiala a rezervistilor, deschizand calea pentru o escaladare majora a conflictului in Ucraina, dupa sapte luni de razboi. Sunt mobilizati 300.000 de rezervisti pentru consolidarea trupelor in Ucraina.

Vezi si:  BNR majoreaza rata dobanzii la 6,75 la suta pe an

Efecte pe piete

Dolarul a urcat la un nivel record, insa monedele europene au avut de suferit. Euro s-a depreciat cu 0,56 procente,  pana la 0,9913 dolari, iar lira sterlina cu 0,31 procente, pana la 1,1345 dolari, dupa ce anterior coborase pana la 1,1304 dolari, minimumul ultimilor 37 de ani.

Indicele bursier european STOXX a scazut, in cursul tranzactiilor de miercuri, 21 septembrie, la nivelul cel mai mic de la inceputul lui iulie. Iar indicele de volatilitate a actiunilor a crescut.

Forintul ungar, zlotul polonez si coroana ceha si-au pierdut cel putin un procent din valoare, in raport cu dolarul si au slabit in fata euro.

“Dolarul era deja puternic iar apropierea Ucrainei de tarile din Europa ii face pe oameni sa se gandeasca cum va arata situatia daca războiul din Ucraina escaladeaza. Deci este o sabie cu doua tăişuri, care afectează in mod diferit euro, lira sterlina si dolarul” – considera Danni Hewson, analist financiar la AJ Bell.

Vezi si:  Banca Transilvania a lansat optiunea BT Visual Help

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *