Dupa declansarea razboiului Hamas-Israel, pretul gazului a crescut semnificativ

In acest moment, preturile de pe bursele vest-europene au crescut cu 54 la suta, ajungand la cel mai ridicat nivel de dupa martie, 2023.

Instabilitatea mondiala a crescut dupa reaprinderea razboiului din Israel si teritoriile palestiniene. Suprapuse peste razboiul din Ucraina, efectele situatiei explozive din Orientul Mijlociu se fac resimtite inclusiv in buzunarele noastre. Pretul pentru tranzactiile pe noiembrie la TTF Olanda au crescut la 56,01 euro  per megawatt ora, daca vorbim in termenii consumului  gospodaresc, adica 617 dolari pe mia de metri cubi, cel mai ridicat nivel din ultimele 8 luni. Intr-o singura sedinta de tranzactionare, preturile au urcat cu 5 la suta, dar per total, in ultima saptamana, cresterea e de peste 54 la suta.

Expertii spun ca majorarea preturilor la gaze e provocata de conflictul dintre Israel si Hamas. Pe fondul luptelor, a fost inchisa o instalatie de gaze offshore care alimenta Egiptul. De asemenea, faptul ca se apropie iarna si consumul de gaze va creste este un element care contribuie la cresterea preturilor. Exista temeri ca tarile europene, dar nu numai ele, se vor confrunta cu perturbari in alimentarea cu gaze.

Vezi si:  Preturile de referinta la gaze naturale scad in Europa

Piata gazelor era oricum volatila din cauza razboiului din Ucraina si dupa scumpiri in serie, pretul scazuse in luna august la jumatate fata de varful inregistrat dupa izbucnirea conflictului si impunerea de sanctiuni Rusiei.

„Pretul gazului creste din cauza livrarilor in scadere, dar cel mai important motiv este riscul privind livrarile. Poate cea mai mare ingrijorare a pietelor este ca actualul conflict Hamas-Israel s-ar putea transforma intr-un conflict regional” – e de parere Edward Gardner, economist  la Capital Economics.

Ministerul israelian al Energiei a cerut gigantului energetic american Chevron sa suspende, din motive de securitate, operatiunile in campul gazefier Tamar, cel mai apropiat de Gaza din cele 3 proiecte israeliene offshore.  Tamar acopera cam jumatate din productia anuala de gaze a Israelului. Circa o treime din productie este exportata catre Egipt si apoi, mai departe, spre alte piete. De asemenea, Tamar printre principalii livratori de gaz natural lichefiat pentru Europa.

M.Vasiliu

Vezi si:  Pretul petrolului ar urma sa scada

Ultimele stiri din acest domeniu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *