Economia Chinei începe să dea rateuri

Redresarea Chinei, a doua economie mondială, îşi pierde avântul, după ce creşterea producţiei fabricilor şi a vânzărilor cu amănuntul a încetinit semnificativ în iulie, din cauza sporiri numărului de infecţii cu COVID-19 şi a inundaţiilor, care au perturbat afacerile, transmite Reuters.

Luna trecută, producţia industrială a urcat cu 6,4% în ritm anual, arată datele publicate luni de Biroul Naţional de Statistică (NBS), în timp ce analiştii se aşteptau la un avans de 7,8%, după o expansiune de 8,3% în iunie.

De asemenea, vânzările cu amănuntul au crescut în iulie cu 8,5% în ritm anual, în timp ce analiştii se aşteptau la un avans de 11,5%, după o expansiune de 12,1% în iunie.

Pieţele bursiere din Asia şi Europa înregistrau scăderi luni, în urma publicării datelor dezamăgitoare privind economia chineză.

Alte date publicate luna aceasta arată în iulie o redresare neaşteptată a exporturilor, care au fost factorul cheie al impresionantei redresări a Chinei după pandemie.

Fu Linghui, purtător de cuvânt al NBS, a apreciat luni că redresarea Chinei rămâne inegală din cauza sporiri numărului de infecţii cu COVID-19 şi a dezastrelor naturale. „Redresarea economiei interne încă se confruntă cu multe dificultăţi, în urma sporirii presiunilor asupra producţiei”, a explicat oficialul chinez.

Vezi si:  Cum poți beneficia de fonduri europene

De asemenea, preţurile mai ridicate ale materiilor prime afectează IMM-urile din China. „Nu îndrăznim să creştem preţurile produselor noastre, dar nici nu le putem scădea, deoarece nu am mai avea profit deloc”, a declarat pentru Reuters un director al unei fabrici de echipamente medicale din provincia Jiangsu.

Din ce în ce mai mulţi analişti îşi înrăutăţesc estimările privind avansul economiei chineze în 2021. PPIB-ul Chinezi a înregistrat un avans anual de 7,9% în trimestrul doi din 2021, după o expansiune de 18,3% în primele trei luni din 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *