Economia Germaniei va încetini în 2021

, cea mai mare economie europeană, va fi mai puţin solid în 2021 decât s-a estimat anterior, după restricţiile severe impuse în perioada 16 decembrie 2020 – 10 ianuarie 2021, care afectează încrederea consumatorilor şi a companiilor.

Cancelarul Angela Merkel a anunţat duminică faptul că toate magazinele neesenţiale, precum şi şcolile şi creşele, vor fi închise, în încercarea de a opri al doilea val al pandemiei de coronavirus. Într-o rezoluţie adoptată de statul federal şi de cele 16 landuri, angajatorilor li se cere să privilegieze pe cât posibil telemunca sau concediile pentru angajaţi timp de trei săptămâni şi jumătate, pentru a pune în aplicare în toată ţara principiul „stăm acasă”.

Miercuri, Institutul de cercetare economică Ifo a înrăutăţit estimarea pe 2021 privind creşterea PIB-ului Germaniei la 4,2%, faţă de prognoza anterioară, de 5,1%. Pentru 2022, Ifo a îmbunătăţit previziunile la 2,5%, de la 1,7%.

Restricțiile afectează redresarea

„Redresarea se confruntă cu dificultăţi din cauza restricţiilor severe din Germania şi din alte state. Din acest motiv, producţia industrială şi sectorul serviciilor nu vor atinge nivelul de dinaintea crizei până la finalul lui 2021”, a afirmat economistul şef al Ifo, Timo Wollmershaeuser.

În urma restricţiilor, economia germană se va contracta în trimestrul patru din 2020, iar pe ansamblul acestui an va înregistra un declin de 5,1%, previzionează Ifo. Instituţia se aşteaptă ca în acest an exporturile să scadă cu 9,7% şi să crească cu 8,8% anul viitor, în timp ce excedentul de cont curent al Germaniei se va extinde.

De asemenea, IHS Markit a publicat rezultatele unui studiu realizat în rândul companiilor germane, în perioada 4-15 decembrie, care arată o creştere semnificativă a comenzilor în sectorul industrial, pe fondul majorării cererii din China. După publicarea acestui raport, euro s-a apreciat cu 0,4%, la 1,2205 dolari.

Luni, Institutul economic IAB a estimat că fiecare săptămână de carantină ar putea şterge 3,5 miliarde de euro din PIB-ul Germaniei. Analistul IAB, Enzo Weber, a subliniat însă că iminenta aprobare a vaccinului pentru COVID le semnalează angajatorilor că se întrevede sfârşitul crizei.

„De aceea, multe companii îşi vor păstra angajaţii”, a spus Enzo Weber.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *