Gigantul telecomunicatiilor din Suedia a incheiat o intelegere cu Departamentul Justitiei din Statele Unite ale Americii, prin care va plati un miliard de dolari pentru ca americanii sa renunte la acuzatiile de coruptie.
Potrivit justitiei americane, compania Ericsson, a recunoscut ca “a recurs la practici comerciale nepotrivite” – cu alte cuvinte, a dat mita, ani de zile, in cinci tari pentru a-si consolida pozitia pe piata. Este vorba despre Djibouti, China, Vietnam, Indonezia si Kuwait.
Ericsson este una dintre cele mai mari firme de echipamente de retele de telefonie mobila. Se pare ca suedezii au, inca din septembrie, banii pregatiti pentru aceasta amenda. Practicile comerciale nepotrivite – mita, cadouri, bani negri – s-au desfasurat intre 2000 si 2016.
“Ma intristeaza aceste activitati din trecut. Incheierea unui acord cu autoritatile din SUA ne permite sa inchidem acest capitol din trecut. Acum putem sa mergem mai departe si sa construim o companie si mai puternica” – declara CEO Ericsson, Börje Ekholm.
Pentru a obtine contracte avantajoase cu companiile de telecomunicatii de stat din tarile vizate, sucursalele Ericsson plateau contracte fictive, trimiteau bani in conturi de calatorie ale unor oficiali chinezi, le ofereau diverse sume, iar aceste fonduri erau inregistate in actele contabile ca fiind onorarii acordate unor firme de consultanta.
Conducerea Ericsson precizeaza ca a revizuit codul anti-coruptie si a luat masuri pentru a rezolva problemele de ordin etic. In plus, a fost numit un supraveghetor financiar care sa se ocupe numai de corectitudinea contractelor, platilor si inregistrarilor contabile.
Prin sucursula din Egipt, Ericsson a mituit cu peste 2 milioane de dolari oficiali de rang inalt din Djibouti pentru a obtine un contract gras cu statul. Schema a functionat din 2010 pana in 2014.
In China, sucursalele Ericsson au platrit timp de 16 ani milioane de dolari unor firme de consultanta – de fapt paravane pentru a sponsoriza calatorii in strainatate si cadouri pentru oficiali chinezi. In Indonezia, suma totala a mitei e de 45 de milioane de dolari, care nu se regasesc in evidentele contabile, ci provin dintr-un fond special secret.
M.Vasiliu