Estimarile privind cresterea economica a Romaniei au fost revizuite in minus

Estimarile privind cresterea economica a Romaniei, anul trecut, se situeaza la 6,3 la suta, mai ales datorita cresterii cererii interne; insa pentru 2022 si 2023, Comisia Europeana estimeaza ca vom avea o crestere de 4,2-4,5 la suta.

Pentru anul trecut, cresterea e estimata la 6,3 procente, dar ritmul a scazut spre finalul anului din cauza noului val pandemic, a restrictiilor din aprovizionare si a inflatiei accelerate. Aceasta pierdere de teren a economiei romanesti va continua pana in primavara lui 2022, arata estimarile de la Bruxelles, care mentioneaza o perspectiva pozitiva, dar modesta de crestere in special in servicii, comert cu amanuntul, constructii si industrie. Consumul privat se va accelera in a doua jumatate a anului viitor, cand restrictiile si inflatia se vor atenua. Estimarile executivului comunitar arata ca investitiile raman solide in 2022 si 2023, inclusiv datorita fondurilor U.E. Cu toate acestea, preconizata crestere a dobanzilor va limita investitiile private. Dupa ridicarea restrictiilor si atenuarea efectelor crizei din lantul de aprovizionare, comertul exterior va avea de castigat, dar insuficient pentru a conta la cresterea economica. Per total,  Produsul Intern Brut real va creste la 4,2 la suta in 2022 si 4,5 la suta in 2023. Cresterea abrupta si continua a preturilor la energie a impins inflatia lunara la 6,7 la suta in decembrie, provocand astfel cresterea nivelului mediu la 4,1 procente anul trecut – atrage atentia Comisia Europeana.

Vezi si:  Americanii ar putea rămâne fără avocado dacă Trump închide granița cu Mexic

NOI CRESTERI DE PRETURI IN 2022

In capitolul despre Romania din Previziunile Economice de Iarna se arata ca preturile vor continua sa creasca in 2022 din cauza tarifelor mari la energie si efectelor pe care le produc asupra preturilor altor bunuri si servicii. Cresc preturile in continuare si la alimente, in contextul ofertei scazute de fertilizatori si a preturilor ridicate la ingrasaminte. Dinamica puternica a salariilor va duce la cresterea inflatiei, care ar putea fi de 5,3 la suta anul viitor, urmand ca, potrivit prognozelor, sa scada la 2,5 in 2023.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *