Euro digital, pro si contra

Comisia Europeana vrea introducerea variantei digitale a monedei unice, euro si a prezentat proiectul de legislatie in acest sens.

Instrumentul electornic de plata va fi folosit in paralel cu banii cash in toata zona euro. Decizia Uniunii Europene de a face primul pas hotarat, prin prezentarea legislatiei, vine ca reactie la faptul ca mai multe tari lucreaza deja la alternative la criptomonede.

Oficiali de la Bruxelles spun ca Uniunea Europeana nu-si poate permite sa ramana in urma, dupa deciziile unor banci centrale de a emite versiuni digitale ale monedei lor. In total, 100 de banci centrale, din toata lumea, iau in calcul o versiune digitala a monedei nationale. Euro e a doua moneda folosita la schimburile comerciale, la nivel mondial.

„Platile cash nu sunt acceptate in multe parti din lume, inclusiv in zone din Europa. Pe masura ce ne indreptam spre o veritabila economie digitala, adaptarea cash-ului pentru a reflecta era digitala e pasul logic. Avand ambele optiuni – euro in cahs si euro digital – oamenii pot alege cum vor sa plateasca si nimeni nu va fi defavorizat in platile digitale” – a declarat Valdis Dombrovskis, vice-presedinte executiv al Comisiei Europene.

Sunt insa si finantisti care considera ca beneficiile unei variante digitale a euro sunt limitate. „Nu vad care ar fi avantajele pentru clienti. Oricum putem plati digital, cu card de credit si de debit, la cumparaturi online, in magazine. Din punct de vedere politic, introducerea euro digital e de inteles. Economic, e un efort urias, cu beneficii limitate” – scrie ziarul austriac Kurier.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *