Euro e aproape la paritate cu dolarul. Care sunt efectele?

Moneda unica europeana si dolarul SUA au ajuns aproape la egalitate, iar lucrurile nu se vor opri aici pentru euro, apreciaza analistii. Daca un euro slab e ingrijorator pentru europeni, pentru americanii care vin in Europa e un mare avantaj.

Avansul dolarului fata de euro a inceput imediat dupa declansarea razboiului din Ucraina. Moneda unica europeana a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii 20 de ani, in raport cu moneda americana. Unul din factori e explozia pretului la gaz si incertitudinea privind o eventuala criza a gazului.

Daca inainte de razboi rata de schimb era de 1,15 dolari pentru un euro, acum paritatea a ajuns la 0,99 dolari pentru un euro, deci aproape la egalitate.

De ce scade euro?

Confruntata cu preturi uriase la energie, inflatie si o eventuala criza a gazului, Uniunea Europeana se confrunta cu pericolul recesiunii.  De aici, slabiciunea tot mai accentuata a monedei unice. Si SUA are aceste probleme – cea mai mare inflatie din ultimii 40 de ani, scumpiri etc – insa se pare ca recesiunea ar putea fi mai rapida si mai dureroasa in Europa, spun analistii. Daca euro nu se redreseaza si va continua sa scada, europenii vor fi si mai impovarati. O moneda slaba va face importurile mai scumpe, tinand cont ca cele din afara UE se fac in dolari.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *