Europa se descurcă și fără gazul rusesc

Europa a dovedit că se poate descurca fără gazul rusesc şi poate ieşi foarte bine poziţionată din această criză, a afirmat, într-o conferinţă, Ilhan Kyuchyuk, membru al Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul European şi copreşedinte al Partidului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa.

Institutul pentru Libertate şi Democraţie, în parteneriat cu Fundaţia Friedrich Naumann pentru Libertate, a organizat conferinţa cu tema „Energie şi securitate în regiunea Mării Negre”, care s-a bucurat de prezenţa a doi lideri europeni, Ilhan Kyuchyuk, membru al Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul European şi copreşedinte al Partidului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, şi Emil Kirjas, vicepreşedinte al Internaţionalei Liberale.

Invazia Rusiei în Ucraina afectează stabilitatea şi securitatea globală, în special în regiunea Mării Negre. Distrugerile din Ucraina, precum şi sancţiunile îndreptate împotriva Rusiei, pe lângă daunele locale, influenţează vieţile cetăţenilor europeni, predominant la capitolul sectorului energetic. În acest context, conferinţa a abordat evoluţiile actuale în domeniul securităţii energetice din regiune, concentrându-se pe ameninţările iminente, dar şi pe rezultatele dorite.

Vezi si:  Pretul zaharului a crescut vertiginos

În deschidere, preşedintele ILD, Cristian David, a conturat punctul de plecare al discuţiilor conferinţei.

„Încercăm să vedem care este dimensiunea şi impactul conjugat al celor două crize, pentru că suntem într-o perioadă în care vedem efectele mai multor crize suprapuse: pandemia Covid, care a determinat un set de consecinţe economico-sociale pe care nu am apucat încă să le soluţionăm, peste care s-a adăugat criza energiei. Aceasta nu a început ca urmare a evoluţiei conflictului din Ucraina, apăruse anterior, însă a fost amplificată într-o manieră extrem de abruptă de acest conflict. Acum avem nevoie de soluţii rapide. Va dura mult timp pentru ca securitatea să revină la parametri iniţiali, în timp ce soluţiile la criza energetică vor trebui să vină mult mai curând”, a spus el.

La rândul său, Ilhan Kyuchyuk şi-a deschis intervenţia subliniind dinamica relaţiilor economice dintre România şi Bulgaria, cele două ţări derulând schimburi comerciale şi investiţii în valoare de 6 miliarde de euro.

Vezi si:  Grupul german de tehnica militara Rheinmetall anunta o achizitie in Romania

Ultimele stiri din acest domeniu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *