Exporturile de vin spumant, în creștere

Exporturile de vin spumant ale statelor membre UE în afara spaţiului comunitar au înregistrat o creştere de 29% în 2021, până la 636 milioane de litri, de la 494 milioane de litri în 2020, arată datele publicate vineri de Eurostat.

Creşterea exporturilor de vin spumant în 2021 vine după primul an de pandemie, când comerţul cu vin a fost afectat semnificativ din cauză că multe baruri şi restaurante au fost închise parţial sau total, astfel că exporturile au scăzut cu 6% în 2020 comparativ cu 2019.

Eurostat subliniază că exporturile de vin spumant ale UE au fost mai mari în 2021 chiar şi în comparaţie cu 2019, datele statistice arătând o creştere de 21% (108 milioane de litri) de la 528 de milioane de litri în 2019, până la 636 milioane de litri în 2021. Comparativ, între 2017 şi 2021 exporturile au înregistrat un creştere medie anuală de 7%.

Anul trecut, cele mai mari categorii în cadrul exporturilor extra-comunitare de vin spumant au fost: prosecco (43% sau 273 milioane de litri), şampanie (15% sau 94 de milioane de litri) şi cava (10% sau 65 milioane de litri).

Vezi si:  Australia: LVMH si Hermes cumpara ferme de crocodili

Principalele destinaţii de export pentru vinurile spumante din UE au fost: SUA (unde au mers 31% din exporturile UE de vin spumant sau 198 milioane de litri) şi Marea Britanie (28% sau 177 milioane de litri).

În paralel însă, statele membre UE au importat 5,8 milioane de litri de vin spumant din afara spaţiului comunitar, echivalentul a 1% din exporturile de vin spumant ale UE.

Premierul spaniol, socialistul Pedro Sanchez, a estimat că economia Spaniei va creşte cu peste 5% în 2022, o cifră „mult superioară” faţă de cea din marile ţări din jur, peste media din zona euro şi peste cea a economiilor mai avansate, relatează agenţia EFE.

Sanchez a făcut declaraţii presei după ce Executivul a aprobat al treilea pachet de măsuri pentru combaterea efectelor crizei energetice şi inflaţiei, agravate de războiul din Ucraina.

„Este foarte probabil, este mai mult decât probabil să terminăm anul acesta chiar mai sus decât ne aşteptam”, a spus şeful Executivului, subliniind că aceste date demonstrează „puterea enormă şi soliditatea economiei spaniole”.

Vezi si:  Ferrero oprește producția de la fabrica din Belgia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *