Facebook sub lupa Comisiei Europene

Reteaua de socializare e anchetata pentru eventuala incalcare a regulilor privind concurenta si utilizarea datelor de la companiile care isi fac reclama pe Facebook.

Comisia Europeana si Autoritatea pentru concurenta din Marea Britanie (CMA) au demarat o ancheta pentru a stabili daca Facebook foloseste aceste informatii in beneficiu propriu, pentru functionalitati cum ar fi Facebook Marketplace. Mai concret, Comisia Europeana vrea sa stie daca Facebook a incalcat normele europene, colectand date de la cei care isi fac reclama pe pe paginile sale pentru a le face concurenta prin anunturi publicitare proprii.

Echipa lui Margrethe Vestager se va concentra pe cantitatea mare  de date pe care Facebook le colecteaza de la cele aproape sapte milioane de companii care isi fac publicitate pe aceasta retea.

“Vom analiza in detaliu daca aceste date confera Facebook un avantaj competitiv incorect in special in sectorul publicitatii online, unde oamenii cumpara si vand zilnic bunuri, si unde Facebook concureaza cu companiile de la care colecteaza date. In economia digitala, datele nu ar trebui sa fie utilizate pentru a perturba competitia. Facebook colecteaza o mare cantitate de date legate de activitatea utilizatorilor si astfel poate tinti un anumit grup de clienti ”, a spus Vestager.

Vezi si:  Dincolo de Orizont: Abordarea Inovatoare a GoIT pentru Măiestria în QA

Este prima ancheta antitrust lansata de comisarul european pentru Concurenta, Margrethe Vestager, impotriva celei mai mari retele de socializare din lume,  dar nu  e prima oara cand executivul comunitar se lupta cu mari giganti americani din domeniul tehnologiei. Vestager a aplicat deja amenzi in valoare de peste opt miliarde de euro grupului Google si in prezent ancheteaza Amazon si Apple.

Facebook a anuntat ca va coopera pe deplin atat cu Comisia Europeana, cat si cu Autoritatea pentru Concurenta din Marea Britanie pentru a dovedi ca banuielile sunt lipsite de fundament.

M.Vasiliu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *