FMI: economia mondiala nu va intra in recesiune

Perspectivele Economice Mondiale – World Economic Outlook – prezentate de Fondul Monetar International estimeaza evolutii favorabile: inflatia va incetini iar  economia mondiala nu intra in recesiune.

In luna octombrie, FMI avertiza ca ar putea urma o recesiune mondiala. Insa in prognoza de acum, FMI are o viziune mai optimista. Europa emergenta si in curs de dezvoltare, unde este inclusa si Romania, ar urma sa inregistreze o crestere de 1,5 la suta in 2023.

“Economia globala isi va incetini cresterea in acest an, urmand sa aiba loc o relansare in 2024. Cresterea va fi modesta, conform standardelor istorice. Razboiul declansat de Rusia impotriva Ucrainei isi lasa amprenta. Cu toate acestea, prognoza noastra e mai optimista decat cea din octombrie. Suntem foarte departe de orice fel de indicator care sa previzioneze o recesiune globala’” – a precizat Pierre-Olivier Gourinchas, director de cercetare economica la FMI.

Inflatia globala ar urma sa scada de la 8,8 la suta in 2022 la 6,6 procente anul acesta şi la 4,3 la suta in 2024. Majorarea dobanzilor de catre bancile centrale, pentru a contracara inflatia, si invadarea Ucrainei de catre Rusia continua sa afecteze activitatea economica – arata raportul FMI. Sunt insa si unele avertismente: razboiul din Rusia ar putea escalada, iar politicile restrictive monetare ar putea agrava problema datoriilor. De asemenea, pe pietele financiare ar putea interveni scumpiri bruste, ca urmare a unor presiuni inflationiste. In unele tari, varful inflatiei inca nu a fost atins, iar in urmatoarea jumatate de an sunt posibile noi cresteri ale inflatiei. “Inflatia de baza, care exclude preturile mai volatile la energie si alimente, inca nu a ajuns la varf” – atrag atentia expertii FMI.

Vezi si:  Daniel Daianu estimeaza ca o crestere a veniturilor fiscale este absolut necesara

Ca si in alte dati, FMI critica voalat guvernele care incearca sa atenueze presiunile economice prin masuri generalizate, in loc sa gestioneze riscurile la adresa inflatiei, si sa ofere sprijin fiscal catre cei mai afectati de nivelul ridicat al preturilor la alimente si energie.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *