FMI: preturi tot mai mari la energie si alimente, omenirea trece printr-o perioada periculoasa

Fondul Monetar International revizuieste in scadere estimarea privind cresterea economica mondiala pentru 2022 si 2023, din cauza razboiului din Ucraina, care a provocat cresteri de preturi la energie si alimente. Avertismentul vine de la Kristalina Georgieva, director FMI.

Preturile tot mai mari la energie si la alimente pun o presiune foarte mare pe economii deja fragile. Iar Kristalina Georgieva spune ca “lumea trece printr-o perioada foarte primejdioasa”.

FMI, institutia globala de creditare, revizuieste in scadere perspectivele economice pentru 143 de economii, care reprezinta 86 la suta din venitul economic global. “Invazia rusa din Ucraina trimite unde de soc pe tot globul si afecteaza masiv economia mondiala, care de-abia incepuse sa-si revina dupa cei doi ani de pandemie” – a declarat Georgieva, in cadrul unui eveniment la Washington. Sefa FMI atrage atentia ca, in termeni economici, razboiul a dus la scaderea cresterii economice si un nivel extrem de ridicat al inflatiei. Ceea ce, in termeni umani, inseamna ca veniturile oamenilor au scazut, iar viata lor e mai grea. In opinie directorului executiv FMI, exista pericolul unei fragmentari a economiei globale in blocuri geopolitice, cu standarde diferite de comert si tehnologie, sisteme diferite de plata si monede diferite pentru rezerva nationala.

Vezi si:  Romania nu face nimic pentru a combate abuzurile de pe piete

Multe tari se vor confrunta cu foamete, saracie si tulburari sociale

Razboiul a agravat insecuritatea alimentara din lume; livrarile de grane si ingrasaminte din Ucraina, Rusia si Belarus sunt puternic perturbate, iar aceste probleme au dus la cresterea preturilor la alimente, iar tarile cele mai slabe sunt lovite cel mai puternic.

FMI atrage atentia ca trebuie luate masuri urgente, bine coordonate la nivel global, pentru a mentine livrarile de alimente pe linia de plutire. In caz contrar, multe tari se vor confrunta cu foamete, saracie si tulburari sociale. Directorul-executiv al FMI a recunoscut ca inflatia, “un pericol clar si prezent”, va ramane ridicata o perioada mai mare decat se anticipase.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *