Guvernul de la Paris a decis sa ia masuri sporite pentru a evita infiltrarea investitiilor straine, din afara Uniunii Europene. Este formula, de regula, folosita pentru investitii chineze.
Pana acum, guvernul analiza vanzarile de actiuni, in cazul in care o terta tara ar fi urmat sa achizitioneze 25 la suta din actiuni, insa acum pragul a fost coborat la 10 procente.
“Vom creste protejarea companiilor noastre. Pragul actiunilor pentru analizarea investitiilor straine din Franta va fi coborat permanent la 10 la suta, in loc de 25 la suta. Este o garantie a suveranitatii noastre” – a precizat ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire. Pe langa investitiile chineze, sunt vizate si cele din Statele Unite.
Mecanismul prin care guvernul poate bloca o tranzactie a fost aplicat extrem de rar. Recent, ministerul francez al economiei a amenintat ca va bloca o companie americana ce urma sa cumpere o companie franceza specializata in sisteme de vedere noctura.
De asemenea, Bruno Le Maire cere guvernelor europene sa creasca nivelul de sustinere pentru companiile autohtone, in conditiile in care americanii au pus la punct un plan masiv prin care vor sprijini firmele americane. Astfel, produsele europene vor fi dezavantajate in competitia cu producatorii de peste Ocean.
Expansiunea chineza, o mai veche problema a Uniunii Europene
Chinezii cumpara tot ce inseamna actiuni in sectoare strategice ale Uniunii Europene, de la terminale, pana la companii IT sau firme din sectorul agro-alimentar. Comisia Europeana a facut pasi timizi, inca de pe vremea cand presedinte era Jean-Claude Juncker, pentru a opri expansionismul chinez. Rezultatele sunt modeste. Recent, o companie chineza a achizitionat un numar important de actiuni la un terminal din portul Hamburg. Tranzactia a starnit mare scandal in cabinetul federal, insa cancelarul Olaf Scholz a fost de neclintit si, in cele din urma, s-a finalizat.
M.Vasiliu