Franta vrea sa blocheze Libra, cripto moneda Facebook

Ministrul francez de finante crede ca moneda digitala Facebook, Libra, e prea riscanta si ca nu trebuie autorizata in Europa.

Bruno Le Maire, seful finantelor in guvernul de la Paris, a afirmat ca Libra ar putea fi o amenintare pentru suveranitatea monetara a guvernelor europene si a anuntat ca Franta va bloca autorizarea criptomonedei Facebook in Europa.

“Toate aceste ingrijorari legate de Libra sunt grave. Vreau sa spun clar: in aceste conditii nu putem autoriza Libra pe pamant european” – le-a spus oficialul francez participantilor la o reuniune a Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD), care se desfasoara la Paris. Ministrul francez de finante e de parere ca noua moneda digitala ar putea abuza de o pozitie dominanta de piata si ca este un risc pentru monedele altor tari. Totusi, Le Maire nu a explicat cum ar putea sa blocheze accesul tarilor UE la Libra.

Franta a fost ostila inca de la inceput

In luna iulie, Facebook, cea mai mare retea de socializare din lume,  anunta ca intentioneaza ca, la jumatatea anului viitor,  sa-si lanseze propria criptomoneda – Libra – pentru utilizatorii Facebook. Concret,  prin Libra, transferurile bancare s-ar putea face mai rapid, mai direct si fara intermediari. In plus, cumparaturile online s-ar putea simplifica mult. Inca de atunci, acelasi ministru francez al finantelor se arata ingrijorat, spunand ca ar putea sa apara probleme inclusiv legate de spalarea de bani si de finantarea terorismului, odata ce aceasta moneda digitala ar fi pusa in circulatie. „Nu vom permite acest lucru, si nu se va intampla”, spunea, la acel moment, seful finantelor franceze.

Vezi si:  Asociatia Libra numara in cele din urma 21 de membri in loc de 28 insa ramane increzatoare

Europenii isi fac moneda digitala ?

Bruno Le Maire a mai spus ca e in permanent contact cu  conducerea Bancii Centrale Europene pentru discutii legate de infiintarea unei monede digitale publice, sub egida institutiilor financiare internationale. Proiectul Libra agita apele si peste Ocean. Congresul american analizeaza impactul acestei viitoare criptomonede, iar presedintele Donald Trump a declarat ca nu e mare fan Libra.

Mihaela Vasiliu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *