Gazprom a oprit livrările către Italia

Gazprom a emis sâmbătă un comunicat în care a explicat că ‘transportul de gaz rusesc (…) prin Austria a fost suspendat din cauza refuzului operatorului austriac de a confirma autorizaţiile de transport’, informează AFP.

Refuzul este legat de ‘modificări de reglementare intrate în vigoare în Austria la sfârşitul lui septembrie’, afirmă comunicatul.

‘Gazprom lucrează la rezolvarea problemei împreună cu achizitorii italieni’, adaugă sursa citată.

Comunicatul survine după ce Eni, gigantul italian în domeniul hidrocarburilor, a anunţat în cursul zilei că Gazprom a suspendat total livrările de gaz pentru sâmbătă, invocând ‘imposibilitatea de a transporta gazul prin Austria’.

‘Gazprom ne-a comunicat că nu poate confirma livrarea volumelor cerute pentru astăzi (sâmbătă, n.red.), invocând imposibilitatea de a transporta gazul prin Austria’, a indicat Eni.

În această sâmbătă, ‘în consecinţă, fluxurile de gaz rusesc destinate Eni prin punctul de intrare de la Tarvisio vor fi nule’, a precizat Eni într-un comunicat.

Cea mai mare parte a gazului rusesc livrat Italiei trece prin Ucraina, prin intermediul gazoductului TAG care ajunge la Tarvisio, în nordul ţării, la frontiera cu Austria.

Vezi si:  Nuclearelectrica, acord cu Emirates Energy Corporation

Conform unui purtător de cuvânt al Eni, citat de agenţia italiană GI, ‘Gazprom afirmă că nu este în măsură să respecte regulile necesare pentru a obţine serviciul de repartiţie a gazului în Austria acolo unde ar trebui să-l livreze, în condiţiile în care ne rezultă că Austria continuă să primească gaz la punctul de livrare la frontiera slovaco-austriacă’.

‘Lucrăm pentru a verifica împreună cu Gazprom dacă este posibil să fie reactivate fluxurile spre Italia’, a adăugat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *