Germania e in pragul unei crize economice

Intr-o analiza economica exhaustiva, publicatia germana Der Spiegel, atrage atentia ca inflatia e la un nivel record in Germania, iar la orizont se intrezareste recesiunea. Chiar si clasa de mijloc a inceput sa se simta impovarata – scrie publicatia germana, intr-o analiza intitulata “Prosperitatea Germaniei e in pericol?”

Cel mai grav afectati de inflatie si cresterea preturilor sunt germanii cu venituri mici. “E pericol de implozie la baza societatii germane” – atrag atentia expertii financiari.

Statisticile arata ca niciodata, de la reunificare si pana acum, Germania nu a avut atatia saraci. Anul trecut,  numarul celor cu venituri insuficiente a fost de 13,8 milioane persoane. Chiar si cei care lucreaza sunt tot mai lipsiti de resurse pentru o viata culturala si sociala normala. Multi germani nu mai pleaca in vacanta si nu si-au mai cumparat imbracaminte sau incaltaminte in ultimele 12 luni. In plus, unii renunta la anumite alimente sau bauturi.

Inflatia a ajuns la 7,6 procente, mai mare ca niciodata in perioada de dinaintea reunificarii. Costurile exorbitante la energie mai ales sunt o amenintare atat pentru consumatorii casnici, cat si pentru companii. Economia ar putea intra in recesiune, iar acest lucru se poate solda cu pierderea unui numar semnificativ de locuri de munca –  arata studiile citate de Der Spiegel.

“Vin vremuri grele.” Avertismentul a fost formulat chiar de vice-cancelarul german,  Robert Habeck. Multi germani iau in calcul reducerea drastica a cheltuielilor inclusiv pentru articolele de zi cu zi. Absolut totul s-a scumpit mult, de la zucchini la monitoarele electronice. Iar in toamna, facturile la energie s-ar putea tripla, mai ales daca Vladimir Putin inchide complet robinetul gazelor naturale.

Vezi si:  Guvernul majorează cu 2,5 miliarde de lei bugetul Programului IMM PLUS

Daca Germania are probleme, toata Europa va avea de suferit. Germania e motorul economic al batranului continent si orice perturbari de acolo se resimt peste tot. Asadar, sanatatea economiei germane e esentiala si dincolo de granitele tarii.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *