Germania: Litrul de benzină a depășit 2 euro

Preţul unui litru de benzină în Germania a depăşit, pentru prima dată, pragul de doi euro, din cauza invadării Ucrainei de către Rusia, informează DPA.

Preţul mediu al unui litru de benzină premium de tip E10 era luni de 2,008 euro în timp ce litrul de motorină avea un preţ mediu de 2,032 euro, a anunţat marţi Automobil Clubul German (ADAC).

Comparativ cu situaţia din urmă cu un an creşterile sunt uriaşe, având în vedere că în luna martie 2021 litru de motorină costa, în medie, 1,315 euro în Germania, în timp ce litru de benzină premium de tip Super E10 costa 1,454 euro.

Principalul factor care a stat la baza acestei creşteri a preţului combustibililor la pompă este invadarea Ucrainei de către Rusia.

Luni, cotaţia barilului de ţiţei Brent din Marea Nordului, preţul de referinţă pentru Europa, a urcat, pentru scurt timp, până la 139 de dolari, după ce secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a vorbit de o posibilă interdicţie la importul de petrol rusesc.

Vezi si:  Târgului Internaţional de Bunuri de Larg Consum s-a deschis la București

Efectul de apreciere a fost majorat şi de întărirea dolarului în raport cu moneda euro, în condiţiile în care petrolul se tranzacţionează în dolari iar automobiliştii germani plătesc în euro. În plus, preţul la motorină este influenţat şi mai mult de cererea mare pentru combustibilii utilizaţi la încălzire, într-un moment în care importatorii îşi reduc importurile de motorină din Rusia.

Uniunea Europeană va prezenta săptămâna aceasta un plan care prevede emiterea în comun de obligaţiuni, pe o scară largă, pentru a finanţa cheltuielile cu apărarea şi energia în cele 27 de state membre, în condiţiile în care blocul comunitar se confruntă cu consecinţele invadării Ucrainei, informează Bloomberg.

Potrivit unor oficiali din apropierea acestui dosar, propunerile ar putea fi prezentate după summitul de urgenţă al liderilor europeni care va avea loc în perioada 10-11 martie la Versailles, Franţa. Oficialii lucrează încă la detaliile referitoare la modul cum se vor derula vânzările de obligaţiuni şi cât de mulţi bani intenţionează să strângă.

Vezi si:  Zelenski: Ucraina nu prelungeste contractul cu rusii pentru tranzitul gazului spre Europa - la iarna ne cresc facturile

Creșterea prețului la benzină peste pragul de doi euro în Germania a accentuat provocările economice cu care cetățenii se confruntă în viața de zi cu zi, mai ales pe fondul tensiunilor geopolitice și al schimbărilor pe piața energetică globală. Acest context m-a făcut să reflectez asupra importanței adaptabilității și a căutării de soluții alternative, cum ar fi carpooling-ul sau mijloacele de transport în comun, pentru a reduce impactul financiar personal. De asemenea, criza actuală subliniază necesitatea unei tranziții accelerate către surse energetice mai sustenabile pe termen lung, contribuind astfel nu doar la stabilitatea economică, ci și la protecția mediului. În esență, ne îndeamnă să ne reevaluăm obiceiurile de consum și să ne pregătim pentru un viitor mai verde și mai rezilient.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *