Germania reactivează centralele pe cărbune

Guvernul german a aprobat miercuri o reglementare ce permite revenirea la punerea în funcţiune a termocentralelor pe bază de cărbune şi petrol, pentru a economisi gazele naturale, relatează agenţia EFE.

Termocentralele, menţinute în rezerva strategică a Germaniei, vor putea funcţiona astfel temporar până la sfârşitul iernii viitoare.

Măsura face parte din pachetul impulsionat de Ministerul german al Economiei şi Protecţiei Climei, în timp ce în contextul războiului din Ucraina livrările de gaze ruseşti au scăzut, există riscul sistării lor dacă Rusia ar decide astfel ca represalii pentru sancţiunile împotriva sa, iar Germania caută oricum să-şi diminueze dependenţa faţă de gazul rusesc, dar alternativele, în special gazele naturale lichefiate, sunt mai scumpe şi costurile energetice sunt deja în creştere.

Germania este foarte dependentă de materiile prime energetice ruseşti. Înaintea războiului început în februarie ea importa din Rusia 55% din necesarul său de gaze naturale, procent diminuat între timp la 35%.

Dar scăderea recentă a livrărilor de gaze ruseşti ameninţă obiectivul ţărilor europene de a-şi umple depozitele de gaze până în noiembrie.

Vezi si:  Alte două companii ies de pe piața rusă

”Dorim să economisim gaze acum pentru a ne umple depozitele în perspectiva iernii. Ne vom spori în acest mod precauţiile şi ne vom proteja în faţa unei acutizări a situaţiei actuale pe piaţa energetică”, a motivat reactivarea centralelor pe cărbune ministrul german al economiei, Robert Habeck.

Noua reglementare va permite reintrarea în funcţiune a centralelor care nu funcţionează pe bază de gaz şi care au împreună o capacitate instalată de 4,3 gigavaţi pentru cărbune şi 1,6 gigavaţi pentru uleiuri minerale. Acestora li se adaugă centralele pe cărbune care urmau să fie dezafectate anul acesta şi anul viitor şi care însumează o capacitate de 2,6 gigavaţi.

Dar ”obiectivul prioritar de a finaliza renunţarea la cărbune în Germania până în 2030 nu va fi afectat de această măsură temporară”, asigură Ministerul german al Economiei şi Protecţiei Climei.

Decizia Germaniei de a reactivează termocentralele pe cărbune și petrol, în ciuda planurilor sale ambițioase de a reduce utilizarea combustibililor fosili, ne reamintește că flexibilitatea și adaptabilitatea sunt esențiale în fața provocărilor neașteptate. Chiar și cele mai bine intenționate strategii trebuie să fie ajustate în lumina evenimentelor mondiale, cum ar fi instabilitatea geopolitică. Este crucial să avem mereu un plan de rezervă și să nu ne temem să facem compromisuri temporare pentru a ne asigura stabilitatea pe termen lung. În viața noastră de zi cu zi, a învăța să echilibrăm obiectivele pe termen lung cu nevoile imediate poate fi cheia succesului și a adaptabilității în lumea modernă în continuă schimbare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *