Grecia scapă de gazele rusești

Grecia şi-a redus la jumătate importurile de gaze ruseşti în acest an, graţie majorării livrărilor din partea altor producători de gaze la singurul său terminal de gaze lichefiate, amplasat pe insula Revithoussa, în apropiere de Atena, a declarat joi directorul operatorului sistemului de conducte de gaze din Grecia, DESFA, pentru Reuters.

Timp de mai mulţi ani Grecia a depins de Rusia pentru 40% din necesarul său de gaze naturale însă în ultima perioadă a majorat achiziţiile de gaze lichefiate din alte ţări, în linie cu planul Uniunii Europene vizând reducerea dependenţei de energia furnizată de Rusia. Grecia a primit gaze ruseşti via conducta Turkstream, care aprovizionează şi Ungaria via Serbia.

Terminalul de gaze lichefiate de la Revithoussa, o mică insulă amplasată la 40 de kilometri de capitala Atena, poate stoca 225.000 de metri cubi de gaze şi de asemenea poate regazifica 1.400 de metri cubi de gaze pe oră.

Această facilitate a generat un interes crescut din partea importatorilor interni şi regionali de gaze şi a jucat un rol crucial în strategia energetică a Greciei şi în eforturile de a-şi asigura aprovizionarea înainte de venirea iernii, a declarat directorul general de la DESFA, Maria Rita Galli.

Vezi si:  Calculeaza de acasa salariile angajatilor cu ajutorul unui program de salarii

„În contextul crizei energetice, Revithoussa este o infrastructură importantă, fiind un terminal de import care permite aprovizionarea din diferite surse, pentru ca diferite surse de gaze lichefiate să ajungă pe piaţa de gaze din Grecia”, a spus Maria Rita Galli. „Deja în acest an, am maximizat gradul de utilizare a terminalului de la Revithoussa, în condiţiile în care importul de gaze din Rusia a scăzut de la 40% până la mai puţin de 20%”, a adăugat directorul DESFA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *