Hackerii din Coreea de Nord, campioni la furtul de cripto monede

Hackeri avand legatura cu Coreea comunista au sustras in 2022 cripto monede in valoare de 1,7 miliarde dolari, o suma record, spun expertii.

Este vorba, practic, de o crestere de patru ori a furtului de monede cripto, comparativ cu 2021, cand valoarea a fost de 419 de milioane de dolari.

Piratii informatici sustinuti de regimul dictatorial de la Phenian au sustras mai multe active online ca oricand, prin intermediul diferitelor tipuri de atacuri cibernetice, pentru a obtine venituri pentru conducerea comunista si pentru a finanta programul nuclear. Coreea de Nord este supusa sanctiunilor internationale si pentru a avea bani pentru programul sau nuclear recurge la hackeri, este opinia analistilor financiari, specializati in furturi online.  De altfel, datele ONU arata o accelerare in programele nucleare si de inarmare ale Coreei de Nord, inclusiv cresterea stocului de material fisionabil, precum si lansari de rachete in serie.

Hackerii “spala” cripto valutele sustrase prin asa-numitele mixere, mecanisme prin care amesteca monedele cripto de la diversi utilizatori, astfel incat se oculteaza originea fondurilor. O alta metoda folosita e spalarea cripto prin brokeri din China si prin token-uri nefungibile – NTS. Acestea sunt active cripto exprimate in moneda digitala, care permit un grad mare de anonimitate.

Vezi si:  Ziua in care Bitcoin va disparea

Luna trecuta, FBI a confirmat ca grupul de hackeri Lazarus, asociat Coreii de Nord, se afla in spatele unui jaf digital de 100 de milioane de cripto, de pe platforma Horizon.

“A fost un an record pentru Coreea de Nord in privinta furtului de active online” – arata raportul, citat de BBC.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *