Dupa un an 2022 anevoios, pietele de actiuni au avut, in mod paradoxal, o evolutie buna de la inceputul anului, in timp ce ratele dobanzilor continua sa creasca, iar incertitudinile economice persista.
La inceputul anului 2023, toate ingredientele erau aproape pregatite pentru un an mai putin favorabil pe pietele bursiere. In ciuda unui an 2022 dezastruos pe pietele financiare, bursiere si de obligatiuni, cu sase luni in urma, putini observatori se asteptau ca raliul bursier inceput in ultimele luni ale anului 2022 sa continue. Multi erau resemnati cu un mediu complicat. Incertitudinile se inmulteau: evolutii imprevizibile in razboiul din Ucraina, cresterea ratelor dobanzilor pe fondul unei inflatii ridicate, o incetinire a economiei mondiale si aparitia monedei euro.
Insa, marile piete bursiere se tranzactioneaza in prezent aproape de maximele lor. In Statele Unite, indicele Dow Jones a crescut cu putin sub 3% din ianuarie, dar indicele Nasdaq, puternic tehnologic, a urcat cu aproximativ 30%. De cealalta parte a Atlanticului, actiunile se comporta de asemenea bine, indicele Euro Stoxx 50 si indicele DAX al bursei germane inregistrand o crestere de aproximativ 15%, iar indicele CAC 40 de la Paris o crestere de peste 12%.
Cu toate acestea, aceasta tendinta se bazeaza pe performanta extraordinara a unui numar limitat de actiuni. „Proportia de actiuni in crestere este de numai 19% pentru actiunile [europene] eligibile pentru planul de economisire de actiuni si de 16% pentru indicele Standard & Poor’s 500 si pentru indicele Nasdaq. Cativa „happy few” au tras in sus pretul”, subliniaza Bertrand Lamielle, director general al Portzamparc Gestion.
Actiunile Nvidia, compania producatoare de procesoare grafice, au crescut cu aproape 200% de la inceputul anului, in timp ce cele ale producatorului de automobile Tesla au crescut cu 120%.
In Europa, titlurile din domeniul luxului, sustinute de redeschiderea Chinei, au urcat cu aproximativ 30% pentru Hermès, Moncler si LVMH. „Castigurile inregistrate de actiuni de la inceputul anului se datoreaza expansiunii multiplelor [rate care evalueaza relatia dintre profitul pe actiune al unei companii si pretul actiunilor sale la bursa] in cadrul unui grup concentrat de megacapitalizari, mascand astfel vanturile potrivnice care apasa asupra profiturilor corporative in general”, spune Matt Peron, seful departamentului de cercetare de actiuni de la Janus Henderson Investors.
Indiferenta relativa
Cu toate acestea, pericolele nu au disparut in ultimele luni. Situatia din Ucraina nu s-a schimbat prea mult, ratele dobanzilor au continuat sa creasca, inflatia se mentine la niveluri ridicate, cresterea economica incetineste, iar unele companii, in special din sectorul tehnologic, au fost nevoite sa isi vanda actiunile.