În Copenhaga se experimentează o fermă verticală

Mai mulţi dezvoltatori au decis să modifice o clădire industrială de la marginea capitalei Copenhaga în cea mai mare fermă verticală din Europa, unde salată, plante aromatice şi kale vor creşte pe schele cu o înălţime de 14 etaje, de la podea şi până la tavan, potrivit agenției Reuters.

Acest tip de fermă este destinat să utilizeze mai puţin spaţiu decât cultivarea tradiţională a legumelor şi va utiliza un sistem de iluminat cu LED care va imita lumina soarelui.

„Oferim un mod mai sustenabil pentru a produce alimente pe întreaga perioadă a anului, local şi fără a deranja natura”, a declarat fondatorul Nordic Harvest, Anders Riemann.

37% din suprafața globului este pentru agricultură

Potrivit Băncii Mondiale, în anul 2016 aproximativ 37% din suprafaţa terestră a globului a fost utilizată pentru agricultură.

Schimbările climatice şi conflictele ameninţă trenurile disponibile pentru agricultură, iar Programul Alimentar Mondial susţine că un sfert din terenurile productive din lume au fost degradate, ceea ce afectează securitatea alimentară.

Ferma verticală din Copenhaga, instalată într-o fostă hală industrială cu o suprafaţă de 7.000 de metri pătraţi, se va concentra mai întâi pe cultivarea de plante aromatice, kale şi salată, însă dezvoltatorii susţin că peste doi ani vor putea să cultive şi fructe de pădure iar în cinci până la zece ani şi rădăcinoase.

Dezvoltată de firmele Nordic Harvest şi YesHealth Group (Taiwan), ferma verticală şi-a propus ca încă din 2021 să ajungă la o producţie anuală de 1.000 de tone şi să fie profitabilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *