In urma presiunilor UE, Google renunta la monopolul pe motorul de cautare

Incepand de anul viitor, utilizatorii vor putea alege orice motor de cautare, atunci cand isi configureaza noul telefon inteligent in sistemul de operare Android.

Google – Alphabet Inc – a fost obligat sa-si regandeasca politica, dupa amenda usturatoare primita anul trecut de la Comisia Europeana – 4,34 miliarde euro. Printre altele, Google-Alphabet Inc primea aceasta penalizare record pentru ca a abuzat de pozitia sa dominanta pe piata, iar in sistemul Android telefoanele erau presetate sa aiba motorul de cautare Google, in detrimentul altor motoare de cautare. Google a anuntat ca va pune la dispozitia utilizatorilor de telefoane mobile si tablete Android din Spatiul Economic European mai multe optiuni ce vor apărea pe ecranul de selectie in timpul procesului initial de configurare a dispozitivului.

Pe ecranul de selectie vor fi, in total, 4 motoare de cautare: Google plus alte 3 motoare, rivale. Optiunile vor varia de la tara la tara. Cele 3 motoare de cautare vor fi selectate in urma unei licitatii. Potrivit unui scurt comunicat al Alphabet Inc, la fiecare licitatie, furnizorii de motoare de cautare vor indica pretul pe care sunt dispusi sa il plateasca de fiecare data cand un utilizator da click pe ei din ecranul de selectie. Aceasta schimbare va avea loc la 1 ianuarie, 2020, si vizeaza telefoanele inteligente noi si alte dispozitive inteligente vandute in Europa.

Critici din partea firmelor de motoare de cautare

Eric Leandri, director la Qwant (motoare de cautare), cu sediul la Paris, crede ca oferta Google e un abuz desavarsit al pozitiei dominante de pe piata. “Cum sa dai bani doar ca sa apari printre variantele motoarelor de cautare?” – se intreaba Leandri. Platesti pentru clickuri de la utilizatori, dar nu e nicio garantie ca ei chiar vor folosi acel motor de cautare – atrage atentia Qwant. 

Comisia Europeana a anuntat ca va urmari indeaproape respectarea acestui angajament facut de Google si aminteste ca, pana acum, providerii de motoare de cautare, competitorii Google, nu aveau posibilitatea sa incheie acorduri exclusive cu fabricantii de telefoane si tablete, pentru a-si preinstala programele.

Madalina Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *