Inflatia ramane ridicata in Uniunea Europeana

Eforturile de reducere a inflatiei nu s-au încheiat, declara Christine Lagarde, presedinta Bancii Centrale Europene – BCE. Lagarde sugereaza ca vor urma noi majorari ale dobanzilor.

  „Inflaţia este de prea mult timp la un nivel prea ridicat. BCE este pe drumul combaterii inflatiei, iar lupta nu s-a incheiat. Se va încheia doar cand vom avea suficienta incredere ca vom atinge ţinta BCE pe termen mediu de 2 la suta” – a declarat presedinta BCE.

Banca Centrala Europeana a publicat un studiu care arata o crestere semnificativa a asteptarilor consumatorilor privind inflatia. In cadrul bancii se discuta despre posibilitatea continuarii majorarii dobanzilor si dupa lunile iunie si iulie. Mai multi oficiali au avertizat recent ca majorarile de dobanda ale BCE vor trebui sa continue pana cand inflatia de baza va incepe sa scada si sa se indrepte spre tinta BCE de 2 procente.

Europa a scapat relativ neafectata de problemele bancare din SUA

Referindu-se la recentele turbulenţe din sectorul bancar din Statele Unite, Lagarde a declarat ca Europa a avut noroc ca a scapat  relativ neafectata.

Vezi si:  ING iti ofera 50 de lei pentru fiecare client nou adus

„E important ca activitatea de reglementaresşi supervizare sa fie solida si aprofundata, pentru a ne asigura ca nu ne vom confrunta cu instabilitatea care nu ajuta la indeplinirea mandatului bancii centrale de mentinere a stabilitatii preturilor”, a explicat Lagarde.

Potrivit unei estimari preliminare publicate de Eurostat, rata anuala a inflatiei in zona euro a crescut pana la 7 la suta, in aprilie 2023, de la un nivel de 6,9 procente, inregistrat in martie si 8,5 la suta, in februarie.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *