Inflatie. Christine Lagarde promite ca BCE nu va avea o reactie exagerata

Presedinta Bancii Centrale Europene a estimat marti ca inflatia nu era pe cale sa se generalizeze asupra ansamblului economiei.
Christine Lagarde, presedinta BCE a relativizat riscurile inflationiste marti, 28 septembrie 2021 si a promis ca BCE va da dovada de rabdare inainte de a-si reinchide politica monetara, pentru a evita o reactie exagerata, in privinta a ceea ce ea considera o urcare temporara a preturilor.

Cresterea regulata a tensiunilor inflationiste, alimentate de cresteri de preturi la energie, gaz si dificutatile intampinate in a “domestici” mai multe sectoare a favorizat aceasta crestere a costurilor de credit din ultimele saptamani din zona euro, investitorii prevad in continuare o crestere a preturilor in mai multe sectoare.

Conform parerii lui Lagarde, inflatia nu este generalizata

Principala provocare este aceea de a ne asigura ca nu vom supra reactiona la socuri de oferte tranzitorii care nu au nicio influenta pe termen scurt, favorizand fortele de cereri pozitive care pot avea o influenta pozitiva asupra inflatiei. Obiectivul de inflatie este de 2%. Aceasta este, in mare, reactia lui Christine Lagarde de saptamana trecuta. Nu vom reactiona la o imbunatarire la inflatia globala, a continuat aceasta, doar daca suntem increzatori in faptul ca este durabila si reflectata in dinamica inflatiei subiacenta. Pentru moment nu exista vreun semn cum ca aceasta crestere a inflatiei este pe cale sa se generalizeze in ansamblul economiei.

Vezi si:  1700 de clienti ai bancii Crédit Agricole victime ale unui site fals

O inflatie care ar putea ajunge la 4% in zona euro

Inflatia in zona euro ar putea ajunge la 4% pana la sfarsitul anului, adica dublul obiectivului fixat de BCE, insa Christine Lagarde a subliniat ca ar trebui sa atinga acest obiectiv, sau chiar sa se dubleze pana la sfarsitul anului. Apoi, in urmatorii ani va scadea putin si va ramane la un nivel inferior timp de mai multi ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *