Inteligența artificială ar putea duce la pierderi masive de locuri de muncă. Este venitul de bază minim garantat o soluție posibilă?

Personalități marcante din domeniul inteligenței artificiale susțin că un venit de bază ar putea fi necesar pentru a face față pierderilor masive de locuri de muncă asociate cu această tehnologie.

Săptămâna trecută, divizia de cercetare a celei mai cunoscute companii de inteligență artificială (AI) din lume a publicat un studiu amplu privind venitul de bază universal.

OpenResearch, o divizie a OpenAI, a oferit unui număr de 3 000 de participanți aleatorii la studiu fie 1000 de dolari (920 EUR), fie 50 de dolari (46,16 EUR) pe lună timp de trei ani, fără ca banii sa trebuiasca sa fie justificati.

Studiul a arătat că majoritatea dintre ei au cheltuit acești bani pentru nevoile lor de bază, cum ar fi chiria și mâncarea, și au petrecut mai mult timp având grijă de alții. Ei se gândeau chiar să se întoarcă la școală, să își găsească un loc de muncă mai bun sau să se mute în alte părți ale SUA.

Vezi si:  Economia eurozonei stagneaza in trimestrul IV al anului 2023

„Numerarul este singurul instrument care oferă flexibilitatea de a răspunde diverselor provocări cu care se confruntă oamenii de-a lungul timpului”, a declarat Karina Dotson, director de cercetare și informare la OpenResearch, pentru The Europe Next Observatory.

„Pe măsură ce economia și piața muncii continuă să evolueze, plasa de siguranță socială trebuie, de asemenea, să evolueze”, a spus ea.

Sam Altman, CEO al OpenAI, face parte dintr-o listă lungă de șefi de top din Silicon Valley care susțin un venit de bază pentru a face față pierderilor masive de locuri de muncă legate de inteligența artificială în următorii ani. El și-a descris predicția conform căreia „computerele vor înlocui practic întreaga producție” ca fiind „o concluzie inevitabilă”.

Care este miza

Estimările privind numărul de locuri de muncă pe care IA le-ar putea elimina nu sunt concludente. O analiză efectuată în ianuarie de Fondul Monetar Internațional (FMI) arată că aproape 40 la suta din locurile de muncă din întreaga lume sunt expuse IA. Această cifră crește la 60% în „economiile avansate”, unde unele dintre aceste locuri de muncă ar putea dispărea. Potrivit unui studiu recent realizat de firma elvețiană de recrutare Adecco, 41% dintre managerii de rang înalt iau în considerare posibilitatea de a angaja mai puține persoane din cauza AI.

Vezi si:  Rata șomajului în UE a fost de 6,3%

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *