Italia pariază pe turbinele eoliene în Mediterană

Primele turbine eoliene offshore din Marea Mediterană vor începe să se rotească în curând în largul coastelor italiene, în contextul în care Europa se confruntă cu o criză energetic majoră agravată de războiul din Ucraina, transmite AFP.

Odată finalizat, parcul de centrale eoliene din regiunea Puglia, călcâiul cizmei italiene, se va întinde în faţa portului Tarento, un oraş care până acum era cunoscut mai ales pentru marile sale oţelării poluante.

„Este o ocazie uriaşă pentru a schimba opiniile cu privire la regenerabile”, estimează Fabio Matacchiera care militează pentru protecţia mediului în oraşul Tarento, unde numărul de cazuri de cancer în rândul copiilor este mult peste media naţională dar unde populaţia se agaţă de locurile de muncă din industria siderurgică, din lipsă de alternativă.

Invazia rusă din Ucraina a determinat Uniunea Europeană să se angajeze pentru o reducere drastică a dependenţei de gazul natural rusesc, în special prin creşterea producţiei de energie regenerabilă.

Italia este unul din cei mai mari consumatori de gaze din Europa, în condiţiile în care gazul reprezintă 42% din consumul său energetic. Italia importă 95% din gazele naturale pe care le consumă, din care 45% vin din Rusia.

„Investiţiile accelerate în energiile regenerabile rămân unica strategie pe termen lung”, a subliniat premierul Italiei, Mario Draghi în cursul săptămânii trecute. Italia are drept obiectiv să înceteze să mai utilizeze gaze ruseşti din 2025.

În condiţiile în care războiul face ravagii în Ucraina, guvernul de la Roma şi-a dat acordul pentru construirea a şase noi parcuri eoliene terestre, în Sardinia şi Basilicate (sud), şi de asemenea s-a angajat pentru deblocarea „mai multor zeci de gigawa’i de energie eoliană offshore”.

Proiectele eoliene offshore sunt mai complexe decât cele terestre iar în Marea Mediterană dificultăţile sunt agravate de faptul că adâncimea apelor este mult mai mare decât în alte regiuni, cum este Marea Nordului de exemplu, ceea ce face mai complicate şi mai scumpe instalaţiile care să fie ancorate pe fundul mării.

Odată finalizat însă parcul de turbine eoliene Beleolico de la Tarento va avea zece turbine capabile să alimenteze cu electricitate 21.000 de gospodării. Renexia, societatea care gestionează acest parc, lucrează şi la planurile pentru un alt parc de 190 de turbine plutitoare amplasate în largul Siciliei, care ar putea alimenta cu energie 3,4 milioane de familii şi ar crea sute de locuri de muncă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *