Italia pregătește 6 miliarde de euro pentru a contracare creșterea facturilor la energie

Guvernul italian este pe punctul de a finaliza un nou set de măsuri, în valoare de aproape şase miliarde de euro, care să ajute consumatorii şi firmele afectate de creşterea facturilor la energie, potrivit unui proiect de decret consultat de Reuters.

Acest pachet, care ar urma să fie aprobat de cabinetul de la Roma în cursul zilei de vineri, se adaugă celor aproximativ 10 miliarde de euro alocate alocate deja începând din luna iulie a anului trecut pentru a diminua impactul creşterii preţurilor la petrol şi gaze naturale.

Potrivit documentului consultat de Reuters, aproximativ trei miliarde de euro din noul pachet vor merge spre aşa-numitele „tarife de acces la reţea”. Aceste tarife, care contribuie la finanţarea unor lucruri precum subvenţiile pentru energia fotovoltaică şi dezafectarea centralelor nucleare, sunt responsabile în mod normal pentru mai mult de 20% din facturile la electricitate.

De asemenea, autorităţile de la Roma intenţionează să introducă măsuri de simplificare care să urgenteze construcţia de facilităţi de producţie a energiei din surse regenerabile.

Vezi si:  Black Friday de 400 de milioane de euro

Asociaţia angajatorilor italieni Confindustria a estimat că facturile la energie vor costa firmele din sectorul industrial aproximativ 37 de miliarde de euro în acest an, comparativ cu 20 de miliarde de euro în 2021.

Anterior, o sursă guvernamentală a dezvăluit pentru Reuters că decretul nu vizează doar plafonarea costurilor la energie ci va include un mix de noi cheltuieli şi reduceri de taxe în valoare de aproape opt miliarde de euro.

Ministrul Industriei, Giancarlo Giorgetti, a cerut fonduri publice în valoare de aproximativ un miliard de euro pentru a promova achiziţionarea de vehicule mai puţin poluante.

Fonduri suplimentare urmează să fie alocate între 2022 şi 2030 în sprijinul activităţilor de cercetare& dezvoltare în tehnologia microprocesoarelor, se precizează în documentul consultat de Reuters, fără a se preciza o sumă anume.

Grupul american Intel şi guvernul italian poartă discuţii pentru o serie de investiţii care ar urma să se ridice la aproximativ opt miliarde de euro printre care şi construirea unei fabrici moderne de semiconductori.

Vezi si:  Omicron duce la scăderea prețului petrolului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *