Leul românesc s-a prăbușit în fața Euro. Guvernul anunță o mărire de salarii

Pentru a doua zi consecutiv, leul românesc s-a depreciat în raport cu moneda euro. Analiștii financiar avertizează că acest trend va avea un efect negativ asupra economiilor românilor și va duce la creșterea ratelor la bănci. De asemenea, chiar dacă autoritățile încearcă să liniștească populația, deprecierea leului va avea efecte negative și asupra importurilor României, dar și asupra preţurilor mărfurilor de pe raft. Tot mai mult vor plăti românii, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, și facturile la telefonia mobilă, la cablu de televiziune, internet şi orice alte facturi raportate la moneda europeană.

Creşterea euro nu poate fi neglijată, deşi faţă de aceeaşi zi a anului trecut s-a majorat cu puţin peste 11 bani.   Banca Națională a României a anunţat azi la prânz un curs valutar pentru euro de 4.7759 lei, cu puţin peste 11 bani faţă de 19 noiembrie 2018, când BNR afişase un curs de 4.6650 lei/euro.  Dacă se ia în calcul o rată bancară de 200 de euro, creşterea monedei euro în raport cu leul românesc este de 22,18 lei.  La 19 noiembrie anul trecut, 200 euro valorau la cursul BNR 933 lei. Astăzi, aceiaşi 200 de euro reprezentau 955,18 lei.   Față de cursurile valutare ale băncilor, leul s-a depreciat şi mai mult, un euro fiind vândut cu 4,80 lei (Alpha Bank şi Idea Bank) până la 4,85 lei (BRD).   Aceste măriri vor afecta şi taxele de şcolarizare, cum ar fi cele pentru studiile superioare, dar şi chiriile şi preţurile apartamentelor.
În acest timp, premierul Ludovic Orban a scris pe pagina de Facebook a Executivului că salariul minim pe economie ar putea creşte cu 7,2%. Orban precizează că vor fi definitivate propunerile pentru formula de calcul al salariului minim.
„În cursul acestei săptămâni, definitivăm propunerile pentru formula de calcul a salariului minim. Dacă stabilim că formula de calcul pentru salariul minim va fi determinată de rata inflaţiei, indicele de creştere a preţurilor de consum şi indicele de creştere a productivităţii, salariul minim pe economie ar putea creşte cu 7,2%”, a scris şeful Guvernului.

Vezi si:  Inflatia ramane ridicata in Uniunea Europeana

Ultimele stiri din acest domeniu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *