“Lista banilor murdari”, blocata de tarile U.E.

Niciun stat membru nu vrea sa supere Arabia Saudita

Comisia Europeana a fost pur si simplu umilita de tarile membre. Luna trecuta a publicat “lista banilor murdari”, cu cele 23 de tari si juridisctii, care reprezinta un risc mare in materie de spalare de bani si finantarea terorismului. Intre cei 23 figureaza si Arabia Saudita. Includerea sauditilor a starnit un scandal de proportii. Insusi regele Salman a trimis o scrisoare fiecaruia din cei 28 de lideri europeni, in care le atrage atentia ca relatiile comerciale UE-Arabia Saudita ar avea de suferit, daca sauditii nu sunt scosi de pe lista. Prin urmare, propunerea Comisiei Europene  va fi oficial blocata in zilele urmatoare de reprezentantii permanenti – COREPER – urmand ca respingerea listei sa fie imediat aprobata de ministrii de interne. Motivul ?  Modul in care s-a intocmit lista are o serie de carente metodologice. Este clar un pretext, tinand cont ca echipa lui Jean-Claude Juncker a precizat ca s-a consultat permanent cu tarile membre.

Ce inseamna “lista neagra” ?

Nu e vorba despre sanctiuni. Bancile din Uniunea Europeana ar fi obligate sa supravegheze mai atent si sa verifice mai temeinic operatiunile financiare cu clienti sau institutii din tarile sau jurisdictiile aflate pe lista.

Initial, Belgia anuntase ca sustine includerea Arabiei Saudite, dar ramasa singura, in fata celorlalte 27 de state membre, a cedat.

E o problema diplomatica extrem de sensibila, se spune in cercurile politice de  la Bruxelles, iar deranjarea Arabiei Saudite in acest moment nu ar fi oportuna.

Lista propusa de Comisia Europeana : Afganistan, Samoa Americana, Bahamas, Botswana, Guam, Coreea de Nord, Etiopia, Ghana, Iran, Irak, Libia, Nigeria, Panama, Pakistan, Puerto Rico, Samoa, Arabia Saudita, Sri Lanka, Siria, Trinidad-Tobago, insulele virgine SUA si Yemen.

Si americanii s-au suparat

Lista include si jurisdictii americane, asa ca Washingtonul s-a alaturat presiunilor facute de sauditi in culise pentru blocarea listei in actuala forma.

 

M.V.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *